Sociální sítě
Nahoru

Zahradní chaty pro hosty: jak vybavit a zařídit malý dům pro přátele

Ve srovnání s tradičním pokojem pro hosty je samostatný dům pro hosty skvělým řešením, a to právě proto, že umožní vám a vaší návštěvě prostor pro soukromí mezi plánovanými aktivitami. Zahradní chata je skvělým způsobem, jak vytvořit samostatný pokoj pro hosty, který však bude stále součástí vašeho domu. A tak se budou hosté cítit jako u vás doma, ale s o něco vyšší mírou soukromí.

Jak lze takovou zahradní chatu vybavit a zařídit, tak aby se vaši hosté cítili co nejlépe?

Zahradní chata nemusí být velká na to, abyste z ní dokázali vytvořit příjemné a praktické místo pro ubytování vašich hostů. Důležité je, aby obsahovala místo pro spaní, osobní hygienu, pro občerstvení a odpočinek. Zahradní chata pro vaše hosty může mít různé podoby – ať už je to starý přívěs, předělaný zahradní altán či dřevěný domek. Záleží na vašich možnostech, kreativitě ale i dovednostech. Nejjednodušším způsobem je však pořídit si již hotovou zahradní chatku, například právě ze dřeva. Dřevo je příjemný materiál, který navozuje harmonickou atmosféru, a tak může ještě více přispět k pohodě vašich hostů.

Podívejme se společně na to, jak si můžete zahradní chatu pro hosty vybavit, jaký nábytek a doplňky vybrat, tak, abyste z ní vytvořili funkční, ale zejména příjemné a pohodlné místo k pobytu pro vaši návštěvu.

Zařízení chatky bude samozřejmě záviset i na její velikosti a počtu místností. Možná si budete moci dovolit pořídit větší zahradní chatku, která disponuje samostatnými místnostmi, ze kterých můžete vytvořit ložnici, koupelnu, kuchyň a obývací pokoj. Avšak i u chatek s menšími rozměry není problém vytvořit z nich místo se vším, co budou vaši hosté potřebovat. Můžete například spojit obývací část s kuchyní nebo vytvořit jen menší kuchyňský koutek. Případně může být jedna místnost spojením obývací, kuchyňské i ložnicové části. Důležité je, aby měla chata alespoň jednu menší samostatnou místnost, ze které vytvoříte koupelnu.

Ještě před samotným zařizováním chatky nábytkem a doplňky je třeba zajistit přívod vody a elektřiny. Na tyto činnosti je ideální najmout si odborníky, abyste měli jistotu, že je vše podle předpisů a bezpečnostních pokynů. Aby hostovská zahradní chata sloužila během celého roku, zvažte její zateplení a zabezpečení zdroje tepla pro chladnější měsíce.

Aby se vaši hosté na návštěvě u vás cítili co nejlépe, bude klíčové vytvořit stylové, příjemné, ale zároveň funkční a relaxační místo, na kterém se budou cítit „jako doma daleko od domova“. Přečtěte si několik tipů, které vám pomohou při zařizování interiéru vašeho pokoj pro hosty a promění jej ve stylovou a pohodlnou oázu pro vaše hosty.

Ložnice

Ložnici nebo ložnicové části v zahradní chatě byste měli věnovat největší pozornost. Aby se vaši hosté pořádně vyspali a byli na druhý den plni energie na společné aktivity, je důležité zajistit jim kvalitní spánek. Zvažte výběr podlahy, protože nad ránem by v ložnici mohla být zima. Raději zvolte kombinaci dřevěné podlahy a koberců, než dlážděnou podlahu. Pokud vám to možnosti dovolují, můžete zvážit také instalaci podlahového topení. Pokud jde o zařízení ložnicové části, myslete na to, co budou vaši hosté očekávat. Samozřejmostí by měla být postel s pohodlnými a kvalitními matracemi, polštáři a peřinami. Vhodnou volbou je bavlněné povlečení, nezapomeňte ani na extra deky, v případě, že by bylo hostům chladno. K posteli můžete zvolit noční stolek s lampami a dobrou volbou mohou být také zatemňovací žaluzie či hrubé závěsy po zem. Pokud zahradní chata poskytuje dostatek prostoru, určitě nezapomeňte na skříň, případně menší skříňky, vaši hosté budou jistě potřebovat úložný prostor. V rámci osvětlení můžete kromě nočních lamp zvolit také led osvětlení v jemnějších a tlumenějších tónech. Nic nezkazíte ani dekoracemi, ovšem určitě to s nimi nepřehánějte. Vhodnou volbou může být například umělecký obraz na zdi, který doplní místnost a nezabere prostor.

Koupelna

K tomu, aby koupelna vypadala dobře, nepotřebujete mnoho. Chcete-li ušetřit prostor, místo vany zvolte sprchový kout. Samozřejmostí by mělo být pochopitelně také toaleta a umyvadlo. Nezapomeňte ani na zrcadlo. Do koupelny pro vaše hosty můžete také umístit vybavení jako vysoušeč vlasů, sprchové gely, šampony či tělové krémy, aby měly vše k dispozici. Nezapomeňte ani na ručníky a osušky. Poskytněte v koupelně úložný prostor pro toaletní potřeby, jako například slaměné košíky, které vypadají dobře a nestojí mnoho. Ujistěte se také, že máte vhodně umístěny elektrické zásuvky pro holení či nabíjení zubních kartáčků.

Kuchyně, kuchyňský koutek

Pokud je zahradní chata malá, můžete kuchyni vyřešit tak, že v obývacím prostoru vytvoříte kuchyňský koutek. Pokud potřebujete ušetřit co nejvíce prostoru, možností může být varná deska a několik skříněk, do kterých uložíte základní kuchyňské potřeby. Dobrou volbou, kterou ušetříte prostor, je instalace poliček na stěny, na které můžete umístit pár talířů, sklenic ale i hrnec či pánev. Pokud má zahradní chata dostatek prostoru, pak můžete zvážit také instalaci kuchyňské linky a jídelního stolu či židlí. Případně zvažte umístění kuchyňského pultu a vyšších „barových“ židlí – takovýmto způsobem ušetříte prostor a ozvláštníte interiér. Nezapomeňte ani na „detaily“, jako jsou kuchyňské utěrky, příbor či pepřenky. Do kuchyňské části také můžete přidat rychlovarnou konvici a potěšit vaše hosty výběrem káv či čajů.

Obývací část

V obývací části je jednou z největších priorit pohodlí. Je to místo, kde budou vaši hosté trávit čas odpočinkem a relaxem. Cílem by tedy mělo být vytvoření pohodlné a příjemné atmosféry. Investujte do pohodlní pohovky. Můžete zvolit rozkládací pohovku a vytvořit tak dodatečné místo ke spaní. Máte-li dostatek prostoru, umístíte do obývací části umístit křesla, abyste vytvořili více možností sezení. Nezapomeňte ani na stolek a dodatečný úložný prostor. Do obývací části můžete umístit i televizor – pokud nechcete, aby zabíral mnoho místa, umístěte jej na nástěnný držák. Pro vytvoření pohodlí v obývací části určitě zvolte polštáře, deky i měkký koberec. Přidejte také vhodné osvětlení, dekorace, jako například zmiňované obrazy či jiné kusy umění.

Tip: Do zahradní chatky pro hosty také můžete zajistit různé květiny a rostliny, kterými celý prostor oživíte. Vhodnou volbou jsou nenáročné rostliny na zalévání, jako je například fíkus. Do kuchyně také můžete umístit čerstvé bylinky v květináčích, které nejen oživí prostor, ale vaši hosté je budou moci využít při vaření.

Venkovní posezení

Mnoho zahradních chatek má k dispozici také venkovní terasu či zastřešení, na kterém můžete vytvořit příjemné posezení. Pokud zahradní chata nedisponuje terasou, můžete k vytvoření zahradního posezení využít zahradní altán. Tímto způsobem poskytnete vašim hostům prostor pro posezení na čerstvém vzduchu, například u ranního šálku kávy. Kromě toho, terasa či prostor, který poskytuje zahradní altán můžete využít také pro společné grilovačky s vašimi hosty. Můžete přidat venkovní nábytek, jako stoly a židle. Skvělou atmosféru dodáte zahradnímu posezení pomocí vhodného osvětlení, například s využitím světelných řetězů.

Využijte tyto tipy a vytvořte z obyčejné dřevěné chaty pohodlné místo pro vaše hosty. Tak si návštěvu u vás užijí naplno, v příjemném prostředí a dostatkem soukromí.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.