Sociální sítě
Nahoru

Máme nového pejska, čím ho budeme krmit?

Máte v plánu si pořídit pejska a přemýšlíte, jaké krmivo by pro něj bylo nejlepší? Pokud jste chovatel začátečník, je tato volba docela složitá, protože na trhu je nepřeberné množství různého krmení. Je to proto i jedna z nejčastějších otázek v chovatelských diskusích. Které krmivo vybrat, aby pejsek dobře prospíval, netrápily ho nějaké neduhy a dlouho vydržel v dobré kondici? Každý tvor je jiný, proto i každému psovi bude vyhovovat něco jiného. Záleží na velikosti, věku, plemenu a dalších vrozených dispozicích.

Každý páníček chce pro svého pejska to nejlepší, a je jedno, jestli jde o voříška z útulku nebo o drahé štěně s papíry původu. V obou případech je ale dobré nejprve zjistit, co dostával do misky, než jste se ho ujali vy. Náhlý přechod na úplně jiný druh krmiva může totiž pejskům způsobit trávicí obtíže. Změnu neuspěchat doporučuje i nutriční specialista Martin Kváš: „Každý dobrý chovatel vám s pejskem předá i krmivo, na které byl doposud zvyklý. Přestože chcete třeba vybrat jiné složení nebo recepturu v jiné cenové hladině, počkejte, až si pes trochu zvykne v novém domově.“

Změna = stres

Pro zvíře je stresující jak změna prostředí, tak vody, ale dokonce i vzduchu kolem něj. Oporou mu při této změně bývá právě krmivo, na které bylo do té doby zvyklé. Výměna střevní mikroflóry pak není tak agresivní. Někdy se novým majitelům původní krmivo nezdá moc kvalitní. Ale opravdu, když mu ho ze začátku necháte, je to v tu chvíli to nejlepší, co pro něj můžete udělat. Je dobré počítat i s tím, že pejsek může v novém domově ztratit chuť k jídlu. Je to ale většinou je na přechodnou dobu.

Kdy začít s novým krmivem?

Výměna střevní mikroflóry u psů trvá týden a pak si ještě několik dní zvykají na nový typ stravy. „Příliš rychlá změna krmiva může u pejska vést až k průjmu. Změna by měla trvat 7–10 dnů. V průběhu této doby se obě krmiva (předchozí a nové) musí spolu míchat. Podíl původního krmiva se postupně snižuje, podíl nového krmiva se postupně zvyšuje,“ upozorňuje výživový specialista Martin Kváš. Krmiva hned nekupujte velký balík, zkuste nejdříve malý vzorek, díky kterému vyzkoušíte, jak vašemu pejskovi chutná. To, že mu bude chutnat, ale nemusí nutně znamenat, že mu sedne. Ani u malých plemen s nízkou krmnou dávkou nelze zjistit reakci zvířete za tak krátkou dobu. K tomu pak slouží menší balení, se kterým můžete krmivo začít zkoušet. Dobře vybrat je důležité hlavně u štěňat, vhodná výživa je totiž základním pilířem jejich zdraví na celý život. Už pro čtyřměsíční štěňata a mladé psy se hodí třeba Brit Care Dog Sustainable Puppy.

Chvíli mu chutná a chvíli ne

Někdy se může stát, že váš psí mazlíček s chutí zbaští první pytel granulí a najednou jakoby mu přestalo chutnat. Pokud nemá žádné zdravotní potíže, jen zkouší vaši trpělivost, jestli mu přece jen nedáte něco lepšího. Pokud ano, jste v pasti. Za chvíli to udělá znovu a naučí se s psím pohledem páníčka pěkně manipulovat. Mějte na paměti, že psům ve stravě nejvíc prospívá stabilita. Tedy žádné časté změny. Dospělým chlupáčům střední velikosti by mohlo svědčit supermprémiové, udržitelné a hlavně vysoce stravitelné krmivo Brit Care Dog Sustainable Adult Medium Breed. Je také třeba dodržet správnou krmnou dávku. Odborník na výživu Martin Kváš k tomu dodává: „Výživa a její správné nastavení je komplexní záležitost, která se neodvíjí jen od množství podávané potravy. Naopak vyžaduje poměrně hluboké znalosti a při nastavování různých diet je potřeba vždy dbát na rady odborníků, aby pes dostal vše potřebné ve správném poměru a množství. Při výběru stravy je potřeba zohlednit řadu věcí, jako jsou například věk, rasa psa nebo jeho kondice.“

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.