Oblíbený drink, oblíbené jídlo. Zákonitosti food pairingu odhalují dvojice, které se vzájemně podporují, doplňují a vytvářejí neodolatelná spojení. Málokdo by odhadl, že 80 % našeho chuťového zážitku je určeno vůní, zbylých 20 % obstarávají další smysly.
Protože čich hraje klíčovou roli, pro zjištění chuťového profilu každého produktu se analyzují vůně, které jsou mu vlastní. K popisu slouží 14 hlavních typů vůní, v rámci nichž se dále určuje celkem 70 bližších deskriptorů. Běžná populace obvykle přitom dokáže v profilu produktu vnímat pouze 3 nejvýraznější deskriptory. Výsledky podrobné analýzy vůní jsou základem a nejlepším doporučením pro food pairing. Podrobnou analýzu vůní svých obou variant si nechala odborně provést i značka rumu Matusalem.
Pro dokonalé párování je důležité, aby se klíčové vůně produktu a ingrediencí, ze kterých je pokrm určený k párování připraven, shodovaly. Z databáze více než deseti tisíc ingrediencí byly vybrány v rámci výzkumu ty, které se k rumům Matusalem dokonale hodí. Šéfkuchař restaurace Mlýnec Vladimír Vaníček se svým týmem připravili z těchto ingrediencí kanapky, které jsou pro rumy Matusalem perfektním protějškem.
Komplexní a jemnou chuť rumu Matusalem Gran Reserva 15, v němž převládá aroma karamelu, čokolády, ovoce, květin i lehká vůně vanilky a oříšků, skvěle doplní červená řepa, kardamom, jablko, čokoláda, pistácie nebo například mango. Šéfkuchař Vaníček připravil jako lahodný příklad kanapky z žitného chleba s tatarákem z červené řepy, čokoládou, pistáciemi a balsamicem.
Ovoce s převládajícími tóny ananasu a banánu, doplněné o smetanové i dřevité tóny s dotekem vanilky, to vše můžete ucítit v rumu Matusalem Gran Reserva 23. Mimořádné spojení chutí vytváří podle výzkumu s mléčnou čokoládou, malinami, ciabattou, grilovanou červenou paprikou, hruškou, banánem, kešu oříšky nebo například citrónovou trávou. Z vybraných ingrediencí šéfkuchař restaurace Mlýnec připravil jako příklad dokonalého souznění kanapky z ciabbaty s ajvarem, uzeným kachním prsem, řeřichou a hruškovým gelem.
Vůně rumů Matusalem vedou do ráje sýrů
Vychutnávat si sklenku rumu s doutníkem je požitkem, který stojí za vyzkoušení. O jedinečnosti jeho párování v luxusní čokoládou se už mnozí také přesvědčili. Naprostou novinkou ve světě rumů jsou však sýry. Tato lahůdka, kterou jsme zvyklí párovat s vínem, našla svůj další perfektní protějšek, rumy Matusalem. Analýza vůní rumů Matusalem odhalila, že jejich spojením s vybranými sýry vznikne neodolatelná kombinace.
Výrazná mozzarella z buvolího mléka vytvoří s rumem Matusalem Gran Reserva 15 kombinaci, která nadchne i toho největšího labužníka. Mimořádné souznění vznikne i ve spojení s delikátním, dlouhozrajícím, extra tvrdým sýrem Parmigiano Reggiano vyráběný podle italských tradic. Právě ten dokáže skvěle umocnit nevšední zážitek z dokonale vyzrálého rumu.
Tvrdý švýcarský sýr Gruyère s ovocnou a ořechovou chutí si dokonale sedne s rumem Matusalem Gran Reserva 23. Chybu neuděláte, když si sklenku s třiadvacetiletým rumem dopřejete k nejjemnějšímu z modro-plísňových sýrů, Fourme d’Ambert, který je považován za jeden z nejstarších francouzských sýrů. Jedinečnými kombinacemi se otevírají zcela nové chutě. Otevřete se novým možnostem a zažijte spojení, které vás nadchne.