Sociální sítě
Nahoru

Nová mince Golden Gate přispěje na ochranu ptactva na Vysočině

Společnost Golden Gate vydává již šestou stříbrnou minci ze série České hory. Mince je věnována nejvyššímu bodu Žďárských vrchů Devět skal. Z každé prodané mince přispěje Golden Gate 50 korun na ochranu ptačích hnízd a stromů na Vysočině pod záštitou České společnosti ornitologické.

Golden Gate_mince Devět skal_výr velký_2 390 Kč_

Cena mince je 2 390 Kč. Skalní komplex Devět skal je s nadmořskou výškou 836 metrů druhým nejvyšším vrcholem celé Českomoravské vrchoviny a představuje jednu z nejkrásnějších tuzemských přírodních památek. Design mince doplňuje největší evropská sova výr velký.

Mince je ražena z ryzího stříbra o hmotnosti 1 oz (31,1 g) v nejvyšší kvalitě proof. Náklad této ražby mincí činí pouze 3000 kusů. Mince Devět skal doplňuje pět předchozích mincí, které zobrazují Sněžku, Plechý, Lysou horu, Bukovec a Klínovec.

Razila ji australská mincovna

O ražbu se postarala australská mincovna The Coin Company, která se řadí ke špičce svého oboru. Mince je legálním platidlem tichomořského ostrova Niue patřícího pod Nový Zéland a její nominální hodnota jsou dva novozélandské dolary (NZD).

Lícové straně však již nedominuje tradiční portrét královny Alžběty II. jako u předchozích mincí ze série, ale heraldický znak ostrova Nuie Coat of arms, což zvyšuje sběratelskou hodnotu mince. Znak představuje jedinečnost ostrova Niue a jeho odlišnost od Nového Zélandu, zejména kulturou, historií a geografickou polohou.

Vyniknou nejjemnější detaily designu

Pole mince je vysoce leštěno a reliéf je matnější, což vytváří zajímavý a luxusní efekt. Formy pro ražbu proof jsou upravovány ručně a proces ražení probíhá pomaleji než u standardní kvality. Díky tomu vyniknou nejjemnější detaily designu. Součástí mince je luxusní dárkové balení. Mince je uložena v dřevěné etuji a zabalena do papírové krabičky s motivem mince.

Skalní komplex Devět skal charakterizují obrovské balvany, které vznikly během poslední doby ledové, kdy se zde nacházela oblast pokrytá ledovcem. Voda a ledovcové eroze následně vytvořily tyto impozantní skály. V popředí mince je zobrazen výr velký, největší tuzemská a evropská sova. Může dorůstat délky až 70 cm, s rozpětím křídel přesahujícím 1,5 metru.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.