Sociální sítě
Nahoru

Matusalem je prvním rumem párovaným se sýry

Oblíbený drink, oblíbené jídlo. Zákonitosti food pairingu odhalují dvojice, které se vzájemně podporují, doplňují a vytvářejí neodolatelná spojení. Málokdo by odhadl, že 80 % našeho chuťového zážitku je určeno vůní, zbylých 20 % obstarávají další smysly.

Protože čich hraje klíčovou roli, pro zjištění chuťového profilu každého produktu se analyzují vůně, které jsou mu vlastní. K popisu slouží 14 hlavních typů vůní, v rámci nichž se dále určuje celkem 70 bližších deskriptorů. Běžná populace obvykle přitom dokáže v profilu produktu vnímat pouze 3 nejvýraznější deskriptory. Výsledky podrobné analýzy vůní jsou základem a nejlepším doporučením pro food pairing. Podrobnou analýzu vůní svých obou variant si nechala odborně provést i značka rumu Matusalem.

Pro dokonalé párování je důležité, aby se klíčové vůně produktu a ingrediencí, ze kterých je pokrm určený k párování připraven, shodovaly. Z databáze více než deseti tisíc ingrediencí byly vybrány v rámci výzkumu ty, které se k rumům Matusalem dokonale hodí. Šéfkuchař restaurace Mlýnec Vladimír Vaníček se svým týmem připravili z těchto ingrediencí kanapky, které jsou pro rumy Matusalem perfektním protějškem.

Komplexní a jemnou chuť rumu Matusalem Gran Reserva 15, v němž převládá aroma karamelu, čokolády, ovoce, květin i lehká vůně vanilky a oříšků, skvěle doplní červená řepa, kardamom, jablko, čokoláda, pistácie nebo například mango. Šéfkuchař Vaníček připravil jako lahodný příklad kanapky z žitného chleba s tatarákem z červené řepy, čokoládou, pistáciemi a balsamicem.

Ovoce s převládajícími tóny ananasu a banánu, doplněné o smetanové i dřevité tóny s dotekem vanilky, to vše můžete ucítit v rumu Matusalem Gran Reserva 23. Mimořádné spojení chutí vytváří podle výzkumu s mléčnou čokoládou, malinami, ciabattou, grilovanou červenou paprikou, hruškou, banánem, kešu oříšky nebo například citrónovou trávou. Z vybraných ingrediencí šéfkuchař restaurace Mlýnec připravil jako příklad dokonalého souznění kanapky z ciabbaty s ajvarem, uzeným kachním prsem, řeřichou a hruškovým gelem.

Vůně rumů Matusalem vedou do ráje sýrů

Vychutnávat si sklenku rumu s doutníkem je požitkem, který stojí za vyzkoušení. O jedinečnosti jeho párování v luxusní čokoládou se už mnozí také přesvědčili. Naprostou novinkou ve světě rumů jsou však sýry. Tato lahůdka, kterou jsme zvyklí párovat s vínem, našla svůj další perfektní protějšek, rumy Matusalem. Analýza vůní rumů Matusalem odhalila, že jejich spojením s vybranými sýry vznikne neodolatelná kombinace.

Výrazná mozzarella z buvolího mléka vytvoří s rumem Matusalem Gran Reserva 15 kombinaci, která nadchne i toho největšího labužníka. Mimořádné souznění vznikne i ve spojení s delikátním, dlouhozrajícím, extra tvrdým sýrem Parmigiano Reggiano vyráběný podle italských tradic. Právě ten dokáže skvěle umocnit nevšední zážitek z dokonale vyzrálého rumu.

Tvrdý švýcarský sýr Gruyère s ovocnou a ořechovou chutí si dokonale sedne s rumem Matusalem Gran Reserva 23. Chybu neuděláte, když si sklenku s třiadvacetiletým rumem dopřejete k nejjemnějšímu z modro-plísňových sýrů, Fourme d’Ambert, který je považován za jeden z nejstarších francouzských sýrů. Jedinečnými kombinacemi se otevírají zcela nové chutě. Otevřete se novým možnostem a zažijte spojení, které vás nadchne.

Více z rubriky Degustace

  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Nový přístup ke casual degustacím

    Restaurace J&J v Teplicích, patřící do ryze české sítě Lagarto, přinesla na sever svěží gastronomický vánek v podobě casual fine dining....

    Marek Zelený2.5.2022
  • Rybí hody v pražských restauracích PRU58 a La Bodeguita del Medio

    Pražské restaurace plánují na přelom dubna a května zajímavé akce pro milovníky rybích specialit. Hned na konci dubna, konkrétně 28. dubna...

    Marek Zelený19.4.2022
  • Degustace v PRU58

    Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích je gastronomickým klenotem. Vzdušný prostor plný květin po příchodu vyvolává pocit, že člověk vstoupil do asijské...

    Marek Zelený21.3.2022
  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.