Sociální sítě
Nahoru

Matusalem je prvním rumem párovaným se sýry

Oblíbený drink, oblíbené jídlo. Zákonitosti food pairingu odhalují dvojice, které se vzájemně podporují, doplňují a vytvářejí neodolatelná spojení. Málokdo by odhadl, že 80 % našeho chuťového zážitku je určeno vůní, zbylých 20 % obstarávají další smysly.

Protože čich hraje klíčovou roli, pro zjištění chuťového profilu každého produktu se analyzují vůně, které jsou mu vlastní. K popisu slouží 14 hlavních typů vůní, v rámci nichž se dále určuje celkem 70 bližších deskriptorů. Běžná populace obvykle přitom dokáže v profilu produktu vnímat pouze 3 nejvýraznější deskriptory. Výsledky podrobné analýzy vůní jsou základem a nejlepším doporučením pro food pairing. Podrobnou analýzu vůní svých obou variant si nechala odborně provést i značka rumu Matusalem.

Pro dokonalé párování je důležité, aby se klíčové vůně produktu a ingrediencí, ze kterých je pokrm určený k párování připraven, shodovaly. Z databáze více než deseti tisíc ingrediencí byly vybrány v rámci výzkumu ty, které se k rumům Matusalem dokonale hodí. Šéfkuchař restaurace Mlýnec Vladimír Vaníček se svým týmem připravili z těchto ingrediencí kanapky, které jsou pro rumy Matusalem perfektním protějškem.

Komplexní a jemnou chuť rumu Matusalem Gran Reserva 15, v němž převládá aroma karamelu, čokolády, ovoce, květin i lehká vůně vanilky a oříšků, skvěle doplní červená řepa, kardamom, jablko, čokoláda, pistácie nebo například mango. Šéfkuchař Vaníček připravil jako lahodný příklad kanapky z žitného chleba s tatarákem z červené řepy, čokoládou, pistáciemi a balsamicem.

Ovoce s převládajícími tóny ananasu a banánu, doplněné o smetanové i dřevité tóny s dotekem vanilky, to vše můžete ucítit v rumu Matusalem Gran Reserva 23. Mimořádné spojení chutí vytváří podle výzkumu s mléčnou čokoládou, malinami, ciabattou, grilovanou červenou paprikou, hruškou, banánem, kešu oříšky nebo například citrónovou trávou. Z vybraných ingrediencí šéfkuchař restaurace Mlýnec připravil jako příklad dokonalého souznění kanapky z ciabbaty s ajvarem, uzeným kachním prsem, řeřichou a hruškovým gelem.

Vůně rumů Matusalem vedou do ráje sýrů

Vychutnávat si sklenku rumu s doutníkem je požitkem, který stojí za vyzkoušení. O jedinečnosti jeho párování v luxusní čokoládou se už mnozí také přesvědčili. Naprostou novinkou ve světě rumů jsou však sýry. Tato lahůdka, kterou jsme zvyklí párovat s vínem, našla svůj další perfektní protějšek, rumy Matusalem. Analýza vůní rumů Matusalem odhalila, že jejich spojením s vybranými sýry vznikne neodolatelná kombinace.

Výrazná mozzarella z buvolího mléka vytvoří s rumem Matusalem Gran Reserva 15 kombinaci, která nadchne i toho největšího labužníka. Mimořádné souznění vznikne i ve spojení s delikátním, dlouhozrajícím, extra tvrdým sýrem Parmigiano Reggiano vyráběný podle italských tradic. Právě ten dokáže skvěle umocnit nevšední zážitek z dokonale vyzrálého rumu.

Tvrdý švýcarský sýr Gruyère s ovocnou a ořechovou chutí si dokonale sedne s rumem Matusalem Gran Reserva 23. Chybu neuděláte, když si sklenku s třiadvacetiletým rumem dopřejete k nejjemnějšímu z modro-plísňových sýrů, Fourme d’Ambert, který je považován za jeden z nejstarších francouzských sýrů. Jedinečnými kombinacemi se otevírají zcela nové chutě. Otevřete se novým možnostem a zažijte spojení, které vás nadchne.

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.