Sociální sítě
Nahoru

Jak vybrat tažné zařízení na Octavii

Škoda Octavia je především praktické auto. Platilo to pro její první generaci a platí to i pro současné čtvrté vydání. A ty dvě verze mezi tím na tom nebyly jinak. Jenže někdy kapacita samotného auta nestačí. Pomoci může tažné zařízení a příslušenství k němu. Jak ale vybrat to správné?

Tažné přesně na váš vůz

První krok k dobré volbě je přesně znát typ vašeho vozu. Na Octavie z konce devadesátých let určitě nepůjde totožné tažné zařízení jako na ty zcela nové. Důvod je jasný. I když kulový čep vypadá vždy stejně, samotné tažné zařízení se uchycuje do částí karoserie, které jsou jiné. Jiné tedy musí být i tažné zařízení. Svou roli pak také může hrát, pokud vlastníte verzi RS, Scout či prostě jinou než klasickou. Zejména jinak tvarovaný zadní nárazník totiž může znamenat, že upevnění kulového čepu neschováte pod něj a v nárazníku je třeba udělat otvor. Na pěkném Eresu pak jde o velkou vadu na kráse.

Pevná tažná zařízení

Podle typu vozu vybráno máme, tak teď ještě zvolit typ tažného zařízení. Nejklasičtější volbou jsou taková, která jsou na autě umístěna trvale. Jedná se o řešení nejlevnější, má však svá úskalí. Kulový čep je vystaven soli a povětrnostním podmínkám. Bez pořádné péče tak za pár let orezne. Samotné tažné zařízení pak na voze nemusí vypadat pěkně.

Zatímco tažené zařízení na Octavii 3 nikoho neurazí, na Octavii Scout vyloženě podtrhne její dobrodružný naturel a sportovním verzím zkrátka slušet nebude.

Odnímatelná tažná zařízení

A tak je vhodné připlatit si za odnímatelné tažné zařízení. Ani to ale na trhu není jen jedno. Nejjednodušší a nejlevnější je varianta, kde je držák kulového čepu k rámu tažného zařízení připevněn pomocí šroubů. Kromě ceny pak jistě oceníte i pevnost, například pokud často vozíte nosič na kola. Zásadní nevýhodu lze spatřit v manipulaci. Snímatelné tažné zařízení podle platné legislativy musíte demontovat, pokud právě není používáno. Práce se šrouby a blízko země není to, co byste chtěli často opakovat.

To pak řeší bajonetové snímatelné tažné zařízení. Levnější jsou ta, která se upínají horizontálně. Zároveň ale také snáší menší svislé zatížení, a tak opět nejsou příliš vhodná třeba pro nosiče kol. Tažné s vertikálním uchycením je pak pro tento případ lepší volbou, ovšem také dražší. Možná oceníte i to, že tento typ tažného zařízení v demontovaném stavu skutečně není vidět.

Sklopná tažná zařízení

Nejdražší varianta tažného zařízení a novinka posledních let vlastně odstraňuje neduhy všech ostatních. Při nepoužívání je skryta za nárazníkem a v případě potřeby ji několika rychlými pohyby připravíte k akci. Top modely pak lze dokonce vysunout pokynem dálkového ovládání. Inu, i tažná zařízení jdou s dobou.

Kvalitní výrobci

Pokud už máte vybraný typ tažného zařízení, čeká vás ještě volba značky. Určitě lze doporučit nechat si poradit odborníkem ve specializovaném obchodě, jako je například Rameder. Žádný z výrobků, které v takovém obchodě nabízejí, není nekvalitní. Vy sdělíte, jak hodláte tažné používat, a profík vám doporučí to nejlepší právě pro vás. Opravdovou kvalitu nabízejí například značky Brink nebo Westfalia. Mezi levnými výrobci pak neuděláte chybu například se značkami Oris nebo AUTO-HAK. Nechte si doporučit to pravé tažné právě pro vás.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.