Sociální sítě
Nahoru

Nová kolekce vysokého šperkařství Cartier Le Voyage Recommencé

Nová kolekce vysokého šperkařství Le Voyage Recommencé značky Cartier, jak už sám název vypovídá, vybízí na cestu. Cestu do srdce tvorby jednoho z nejstarších šperkařských domů světa, na které Maison zkoumá své savoir-faire a tvůrčí postupy ve světle nové perspektivy a přistupuje ke svým základům z nečekaného úhlu. Unikátní styl Cartier se vyznačuje čistými liniemi, rovnováhou tvarů a hrou jednotlivých proporcí každého kusu, jež dohromady tvoří harmonický šperk s výrazným vizuálním dojmem. Kolekce se drží vysokého standardu, poctivého klenotnického řemesla a nechybí ani typické prvky, jako je práce se světlem, geometrií či kontrastními barvami. Vzácné architektonické šperky znovuobjevují palety barevných harmonií a oslavují život.

Kolekce je na první zastávce své inspirativní cesty uvedena v počtu více než osmdesáti unikátních šperků, jejichž základ tvoří série náhrdelníků. Oživení neživého, oproštění se od všeho statického, kompozice náhrdelníku Sama s 19,27karátovým cejlonským safírem, inspirovaného pohybem vířících dervišů, se pyšní silným vizuálním dojmem. Spirálovitá řada křivek a oblouků přináší působivý pocit pohybu. Objemný design šperku přerušují arabesky, na jejichž povrchu tančí světlo. Pro šperky Cartier začíná vše u kamenů, které vyvolávají emoce a pocit výjimečného. Středobodem prstenu Ondule je 0,92karátový šedofialový diamant obklopený diamanty ve tvaru půlměsíce, dodávající prstenu tajemnou svatozář. Barvou i váhou výjimečný drahokam je zakomponovaný do miniaturní struktury, jako světelný vír, přerušovaný reliéfem a objemem.

Když jde o ztvárnění přírody, nehledejte v kreacích Cartier nic romantického ani přeslazeného. Tvůrčí napětí se pohybuje od hyperrealismu přes stylizaci až po abstrakci. V náhrdelníku Panthère Givrée se stylizace a figurace vzájemně ovlivňují. Nejprve je tu kočičí hlava, realistická od špičky nosu až po mandlové smaragdové oči a špičaté uši. Pak je tu srst šelmy, která je rozpixelovaná do změti geometrických tvarů a posetá skvrnami z onyxu. Mistrovské dílo, panter jako by bděl nad souborem tří akvamarínů o celkové váze 20,33 karátu s mocnou intenzitou chromatičnosti. Jemné doteky lapisu lazuli přerušují kompozici a rozehrávají kontrast. Motiv pantera do šperkařského světa přinesl sám Louis Cartier v roce 1914, kdy si vypůjčil jeho srst na ozdobu hodinek z platiny, diamantů a onyxu, čímž vyvolal obrovskou senzaci.

Vášeň pro svět a různorodé kultury je dědictvím šperkařského domu. Náhrdelník Girih se poddává pokušení cestovat a nabízí jedinečnou interpretaci jednoho ze základních témat stylu Cartier –islámského umění a nádhery jeho architektury. Vše je prezentováno v té nejrafinovanější a nejnázornější formě, v podobě souhry linií, motivů a symetrie. Intenzita šperku se snoubí se silou chromatické harmonie mezi smaragdy ze Zambie a tyrkysy vybroušenými na míru. V souladu s tradicí versatilních kousků domu Cartier lze centrální přívěsek oddělit a nosit jako brož.

Pro Cartier jsou drahé kameny s charakterem smyslem existence každého jedinečného díla. Náhrdelník Claustra představuje soubor diamantů broušených do tvaru štítu, včetně pozoruhodného 4,02karátového exempláře, uprostřed složité struktury tvořené lomenými liniemi. V celém náhrdelníku se násobí efekty perspektivy a prolínání reliéfu, zatímco světlo vibruje a cirkuluje. Otevřená struktura šperku v sobě nese kontrast diamantů střídajících se s onyxem – ikonická kombinace černé a bílé, kterou Cartier zavedl do svého repertoáru ke zdůraznění geometrie ve svých návrzích na počátku 20. století, ještě před obdobím, které se stalo známým jako Art Deco. I tento kus je transformovatelný a náhrdelník lze rozdělit na dvě části.

Vedle unikátních kusů kolekci doplňují dvě soupravy šperků – Unda a Voltea, jejichž součástí je náhrdelník, náušnice i prsten. Náhrdelník Unda obsahuje šedesát sedm smaragdových kabošonů různých velikostí vlnících se mezi množstvím diamantových paprsků. Grafická a zároveň minimalistická struktura kontrastuje s leskem a kulatostí drahokamů a vytváří tak motiv vln. Základem náhrdelníku Voltea se stala klasická kombinace černé a červené. Každý korálek byl zvlášť vybroušen a zasazen do struktury z růžového zlata tak, aby se vzájemně nedotýkal s ostatními. Otevřený rám z onyxu a osazení diamanty umožňují šíření energie v pravidelných vlnách od jednoho kamene ke druhému.

Cartier si pro odhalení své kolekce Le Voyage Recommencé vybral Florencii, kde se koncem května konal slavnostní večer v zahradě paláce Palazzo Corsini. Ten patří k jedněm z nejkrásnějších míst ve městě a jsou zde díla Rubense, Fra Angelica a Caravaggia. Palác, proslulý svým uměleckým a historickým odkazem, se proměnil ve velkolepé prostředí, kam bylo pozváno mnoho významných hostů blízkých domu Cartier: Gong Li, Vanessa Kirby, Elle Fanning, Golshifteh Farahani; velvyslankyně Kimberly Woltemas, Tara Emad; a přátelé Domu Adrien Brody, Riley Keough, Stéphane Bak a Pom Klementieff.

Samotné šperky pak bylo možné si prohlédnout v toskánské vile Villa Reale di Marlia, kde byla uspořádána výstava exkluzivního výběru kusů vysokého šperkařství. Za výstavou stála Patricia Urquiola, architektka a designérka, která je věrnou přítelkyní Maisonu a podílela se na předchozí prezentaci high jewellery kolekce Sixième Sens (2021). Tato všestranně nadaná španělská designérka vytvořila velkolepou expozici s 80 vitrínami a více než 350 vystavenými kusy, které v sobě kombinovaly sofistikovanost a organické prvky, soustředěné kolem oblastí inspirace Cartier.

Více z rubriky Klenoty

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.