Sociální sítě
Nahoru

Proč by kastrovaná kočka měla mít specializované krmivo?

Už se nám ani nechce věřit, že se dříve nechtěná koťata topila, aby koček nebylo moc. Dnes už tyto drsné metody snad úplně vymizely a hrozící přemnožení koček se řeší převážně kastrací. A to jak u koček venkovských, tak těch městských. Kastrace je proto nyní zřejmě nejčastějším veterinárním zákrokem. Rekonvalescence je rychlá a kočky i kocouři se díky moderní medicíně a lékům vrací brzy ke svým běžným zvykům. Často je ale potřeba změnit kastrovaným kočičím mazlíčkům krmivo.

Po kastraci se u většiny koček mění metabolismus, jeho rychlost se zpomaluje a kočka začíná měnit svoji kondici, často začíná tloustnout. U kastrovaných koček také roste tendence ke tvorbě močových kamenů. Proto je nutné jim začít podávat krmivo s jiným obsahem základních živin, bílkovin, tuků a minerálů.

Základní funkce krmiv pro kastrované kočky

V první řadě je to udržení kočky v optimální kondici, lidově řečeno, aby kočka zůstala štíhlá. Optimální kondice je základ zdraví. Má vliv na zdraví kůže, trávicí soustavy a v první řadě močového aparátu. Zbytečně vysoká tělesná váha také negativně ovlivňuje pohybový aparát kočky. Další, velmi důležitou funkcí, krmiv pro kastrované kočky, je podpora příjmu vody. Dostatečné pití vody je nejdůležitějším faktorem v prevenci onemocnění močového aparátu a tvorby močových kamenů.

Zdraví podpoří bylinky

Optimální stav močového aparátu pomáhají udržet především rakytník a lichořeřišnice. Tyto léčivé byliny mají vynikající antibakteriální a protizánětlivé účinky, chrání před vznikem zánětů a močových kamenů. Prevencí jejich vzniku je i nízký obsah hořčíku v krmivech.

Jsou nutná bezobilná krmiva?

Bezobilná krmiva nejsou pro kastrovanou kočku úplně nezbytná, ale přinášejí řadu výhod. Mají nízký obsah rychle stravitelné energie, přispívají tak k optimální kondici kočky. Kastrované kočky mívají citlivé trávení. Grain-free krmiva přispívají k podpoře zdraví trávicího traktu, kde bývají na prvním místě i probiotika a prebiotika. Probiotika plní v trávicím traktu celou řadu funkcí. Jejich výsledkem je intenzivní podpora zdraví trávicího traktu, imunity a v neposlední řadě i duševního zdraví kočky. Ideální je třeba receptura Brit Care Cat Grain-free Sterilized and Weight Control.

Vepřové maso pro citlivé kočky

Vepřové maso je zdravým zdrojem bílkovin a často se doporučuje pro kočky s citlivostí na určité potraviny. Je snadno stravitelné a je méně pravděpodobné, že způsobí žaludeční potíže. Vepřové maso se často doporučuje jako alternativa pro ty kočky, které mají alergii na běžnější zdroje bílkovin. Vepřové maso může být také doporučeno kočkám, které mají problémy s měkkou stolicí a se zácpou. Na trhu je proto nyní novinka, granule Brit Care Fresh Pork. Svým mazlíčkům můžete nyní dopřát i nové kapsičky Brit Care Cat Sterilized s kachnou, krůtou a lososem a tuňákem. Lahodná kapsička poslouží jako kompletní krmivo nebo jako doplněk k suchému krmivu pro zvýšení rozmanitosti a chuti. Je vhodná zejména pro velmi vybíravé kočky nebo kočky s problematickým příjmem krmiva. Díky přidanému rakytníku a lichořeřišnici také pomáhá v prevenci proti chorobám močových cest.

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.