Sociální sítě
Nahoru

Mezinárodní den rumu: 16. srpen patří všem jeho milovníkům

Rum se stal absolutním fenoménem a řady těch, pro které je volbou číslo jedna mezi destiláty, se neustále rozšiřují. A není divu, svět rumu je všechno jen ne jednotvárný. Rumů jsou dlouhé zástupy a každý si může vybrat ten, který je jeho srdci nejbližší. A protože existuje i mnoho způsobů, jak si rum vychutnat, nemusí zůstat jen u jednoho. Objevování světa rumu je zajímavou a zábavnou cestou plnou příběhů a lahodných zážitků. Blíží se 16. srpen, Mezinárodní den rumu, a tedy i ideální čas na to pozvednout sklenku a oslavit tento geniální třtinový destilát.

Podobně jako mají zamilovaní svoje dva hlavní dny v roce, Den svatého Valentýna a První máj, tak i ti, jejichž náklonnost je na poli destilátů orientována na rum, si můžou v kalendáři zakroužkovat dva dny. Mezinárodní den rumu připadá každý rok na stejné datum, 16. srpna, zatímco Světový den rumu, který založil redaktor World Rum Guide Paul Jackson teprve před pár lety, se slaví druhou červencovou sobotu. Ten srpnový má hlubší kořeny i tradici a navíc je jeho oslava letos stále před námi. Pokud bychom měli na takovou slávu vybrat jednoho rumového zástupce, volba by padla na rumovou legendu Plantation.

Alexandre Gabriel

Přestože zůstaneme u jediné značky, nezavíráme si dveře k žádnému z koutků, které svět rumů nabízí. Rumy Plantation se totiž vyznačují ohromnou rozmanitostí a pestrostí. V řadách Plantation najdeme barové klasiky, s nimiž bude každý drink neodolatelný, i blendy, které spojují to nejlepší z tropických destinací, kde mají svůj původ. Opravdoví fajnšmekři ocení speciality a limitované edice, které Alexandre Gabriel, zakladatel a master blender značky, s precizností a nadšením sobě vlastními každoročně chystá.

Na cestě po Karibiku, kde hledal Alexandre Gabriel další uplatnění pro sudy po koňaku, jehož výrobě se věnoval, ho okouzlil svět rumů. Z tohoto zamilování vzplanula velká láska, jejímž plodem jsou rumy Plantation. Alexandre Gabriel navazuje na zaběhnuté tradice výroby rumů a ty mísí se svými vizemi a nápady. Věnuje se restaurování původních destilačních zařízení, v nichž lze ze třtinového základu získat nenapodobitelný destilát. Svou pozornost zaměřuje i na sudy, jejichž použití pro staření rumu je jednou ze zásadních částí celé rumové magie. Plantation cestu zahájil Alexandre Gabriel na Barbadosu, brzy ale zapojil koulo dalších částí světa. „Krásou rumu je poznávání jednotlivých specifik, každý rumový region je jiný. Každé místo, kde rum tradičně vznikal, má svou kulturu a způsob destilace, což je to skutečné dědictví, které je stále živé,“ poznamenal při své premiérové návštěvě Prahy v říjnu 2022.

Rozmanitost rumů Plantation, jejich řemeslné zpracování a inovativnost, která Plantation provází, stojí nejen za úspěchem u rumových fanoušků, ale i u odborníků. V aktuálním žebříčku magazínu Drinks International (2023 Drinks International Annual Brand Report) se rumy Plantation umístily na vrchních příčkách v obou sledovaných ohledech: jsou druhými nejvíce prodávanými rumy a třetí nejoblíbenější značkou rumu. Není náhodou, že jsou i v TOP 10 Volby barmanů.

Více z rubriky Degustace

  • Překvapení v srdci Vinohrad: Apelace 21

    Zprvu by se mohlo zdát, že fine dining scéna a pražské Vinohrady nejdou dohromady. To by bylo ovšem chybně smýšlení. Všem...

    Jan Lidmaňský4.4.2024
  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.