Sociální sítě
Nahoru

Cartier podporuje a zachovává umělecké dědictví Benátek

Oficiální spolupráce mezi francouzským domem Cartier a benátským filmovým festivalem, která byla zahájena v roce 2021, je součástí kulturního závazku společnosti vůči umění, zejména kinematografii. 11 dní filmových oslav La Biennale di Venezia, konajících se od 30. srpna do 9. září 2023, je doplněno několika předpremiérami a večerními akcemi, na které jsou pozváni ambasadoři a přátelé domu Cartier.

Vrcholnou oslavou partnerství a angažovanosti značky v současné tvorbě je předání ceny Cartier Glory to the Filmmaker Award, která je věnována osobnosti, jež originálně přispěla k rozvoji současného filmovému průmyslu. Držitelem ceny 80. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách se stal americký režisér, scenárista a producent Wes Anderson.

Po loňské úspěšné sezóně i letos Cartier rozšiřuje své kulturní iniciativy a pokračuje v sérii filmových mistrovských kurzů, tzv. cinema masterclasses. Dva přednáškové bloky konané v první polovině festivalu vzdaly hold filmovému umění a řemeslu jako takovému, a to prostřednictvím jeho interakce s hudbou, scénografií, produkcí a kostýmovým designem. Velký důraz byl kladen na rozmanitost talentů ve filmu: nejen na lidi, které vidíme na plátně, ale i na ty, kteří pracují v zákulisí a interpretují režisérovu vizi. První z přednášek konaných v Palazzo del Casino na ostrově Lido di Venezia představila oscarové hudební partnerství režiséra Damiena Chazella a skladatele Justina Hurwitze. V rozhovoru s kritikem filmové hudby Stéphanem Lerougem přinesla přednáška hluboký vhled do alchymie mezi zvukem a obrazem, a osvětlila specifický proces hudební tvorby těchto pozoruhodných spolutvůrců. Druhé přednášky se zúčastnili několikanásobní držitelé Oscara za filmovou scénografii, scénografka Francesca Lo Schiavo a produkční výtvarník Dante Ferretti, které proslavily filmy jako Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, Hugo či Letec.

Cartier mimo jiné také podporuje řadu iniciativ, které pomáhají zachovat kulturní dědictví města Benátky a přispívají k neustálému rozvoji jeho kulturního života. V rámci nové spolupráce s proslulou operní scénou Teatro la Fenice bylo uvedeno jedinečné představení oslavující 80. ročník festivalu na jednom z nejsymboličtějších míst Benátek. Představení Ciao Casanova, za kterým stojí hudebník a umělecký ředitel Solrey, rozpracovává v hudbě, filmu a divadelních obrazech mýtus o proslulém benátském svůdníkovi a uvádí novou skladbu oscarového skladatele Alexandra Desplata, jež na projektu spolupracoval. Vizuální a hudební spektákl konaný 2.9. byl přístupný všem a zdarma. Tímto mimořádným představením značka Cartier zároveň zahajuje podporu činnosti Fondazione Teatro la Fenice a jeho nadcházející operní, baletní a koncertní sezóny.

Cartier pokračuje v podpoře obnovy a renovace dvou ikonických benátských scén, Teatro Verde, ohromujícího amfiteátru, který nebyl dlouho využíván a nyní se díky přispění domu a renovacím přibližuje původní vizi tohoto jedinečného místa; a konzervatoři Conservatorio Di Musica Benedetto Marcello. Francouzský šperkařský a hodinářský dům také spolupracuje s Orsoni, poslední zbývající tavírnou v Benátkách, která má povoleno pracovat s ohněm, kde napomáhá vzniku La Scoly, centra odbornosti a vzdělávání pokračující v rozvoji starobylého řemesla výroby benátských smaltů a mozaik z plátkového 24karátového zlata.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.