Sociální sítě
Nahoru

Limitovaná edice hodinek Prim je poctou legendárním cestovatelům

Ta dvě jména byla opravdovým fenoménem. Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Jejich knihy přenášely čtenáře do vzdálených krajin, do míst, která často ani neuměli pojmenovat. Jejich dobrodružství okouzlovala, překvapovala i lákala. Legenda dodnes nepřekonaná. Nejznámější české cestovatelské dvojici vzdává hold nová limitovaná edice českého výrobce hodinek PRIM.

Psal se rok 1959 a na cestu se vydala opravdu neobvyklá kolona. Dva malé terénní nákladní vozy Tatra 805 a v každém z nich jeden z dvojice, jejíž jméno znal v tehdejším Československu každý. Miroslav Zikmund v červeném a Jiří Hanzelka v modrém voze. Vydali se procestovat druhou polovinu světa, země, které nestihli navštívit během své první cesty.

Téměř se jim to podařilo, jen Austrálie zůstala pouhým snem. Během výpravy, která trvala až do roku 1965, navštívili Blízký východ a velkou část Asie, dostali se i do Japonska či Indonésie. Vznikla řada reportáží, fotografií, stovky hodin filmů a několik knih. I když pak v době normalizace nesměli cestovat ani publikovat, jejich odkaz se režimu nikdy nepodařilo vymazat. V době, kdy většina Čechů a Slováků mohla cestovat jen „prstem po mapě“, se dodnes nepřekonané dílo slavné dvojice stalo kouzelným nástrojem, který je přenášel do dalekých a exotických krajů.

Limitovaná edice je poctou odvážným cestovatelům a objevitelům. Je určena všem, kteří se nezaleknou žádné překážky a poradí si s každou výzvou. Nesmrtelný odkaz Zikmunda a Hanzelky se prolíná každým detailem propracovaného designu. Iniciály Z&H najdeme nejen na korunce, ale také na ručkách. Při jejich překrytí ve 12 hodin se písmena objeví přímo nad sebou. Slavná dvojice se tak symbolicky znovu spojí.

Další inspirací nových hodinek byly oba slavné vozy Tatra 805. Otec Jiřího Hanzelky byl v Tatře testovacím jezdcem a není proto divu, že právě tato legendární značka je pak na jejich cestách provázela.Díky spolupráci se Tatrou Kopřivnice vypráví zadní víko hodinek celý příběh druhé cesty. Jména cestovatelů se zde objevují ve společnosti jejich vozů na pozadí hor, které při své cestě úspěšně zdolali. Okolo pak defilují názvy nejvýznamnějších navštívených měst a zemí.

Číselník zdobí velké a výrazné číslice, vykrytí luminiscencí zajišťuje skvělou čitelnost a orientaci i ve tmě. Drážky na lunetě odkazují na podobu volantu v T 805.

Luneta na sobě nese kompas, bez kterého by se tehdejší cestování snad ani nemohlo obejít. Jednoduchým pootáčením lunety a nastavením hodinek směrem ke Slunci nastavíte sever nebo jih podle toho, na které polokouli se nacházíte. Podrobný návod včetně obrázku bude součástí jak katalogu, tak balení hodinek. Kompasová luneta dnes slouží spíše jako orientační prvek, moderní cestovatelé mají jistě mnohem sofistikovanějí výbavu.

Novoměstští hodináři vytvořili zcela nové pouzdro, které osadili in-house mechanickým strojkem. Ruční nátah strojku, stejně jako ručně šitý řemen s podložkou odkazuje na dobu, kdy Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund podnikli svou neuvěřitelnou cestu. V ELTONu si dali skutečně záležet také na balení unikátní edice. Kožené cestovní desky, vytvořené stejně jako řemínek brašnářem Pavlem Matoušem, ukrývají zápisník z ručního papíru z Velkých Losin i plnicí pero z manufaktury Wood-Factory, které nese stejné číslo jako hodinky.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.