Sociální sítě
Nahoru

Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní šéfkuchař Tomáš Kohút, který má zdejší kuchyni na starost, už v loňském roce překvapil povedenou parafrází na zakázaný klenot francouzské kuchyně v podobě strnada zahradního připraveného z masa holoubka z Anjou.

A hranice bourá i nyní. „Za poslední rok jsem procestoval mnoho míst, poznal nové pohledy na gastronomii, nové chutě a kombinace. Zjistil jsem, že jídlo není jen o chuti a jejích kombinacích, jídlo je především kultura.

Jídlo je odrazem historie dané země a zároveň jeho budoucností. Jídlo je způsob, jak lidé mezi sebou vypráví své příběhy a žijí své životy,“ vysvětluje svou filozofii talentovaný šéfkuchař. A protože při svých cestách ochutnával hlavně street food, právě to ho přivedlo k překvapivému konceptu: na novém podzimním menu se rozhodl propojit street food a fine dining.

Proč se omezovat jen na jeden pohled na gastronomii? Když sem tam porušíte nějaká pravidla, dáte jídlům mnohem více energie a hostům dopřejete překvapení,“ vysvětluje Tomáš Kohút skutečnost, že polovina pokrmů jeho nového menu se jí jen tak rukama. Ale ani tam, kde se užije příbor nebo hůlky, nechybí překvapení a drobná provokace.

Jedním z překvapivých pokrmů na novém menu je třeba „teplé sushi“, které sice není tak úplně sushi, ale konzumuje se stejně jako to klasické – s pomocí hůlek. A ukazuje, jak sushi může inspirovat středoevropskou kuchyni. Sushi v Tritonu totiž nabízí unikátní kombinaci chutě pečené tresky zabalené do řasy a servírované s japonskou grilovací omáčkou, pstružím kaviárem a kimchi.

Krásnou ukázku moderní gastronomie představuje jeden z chodů vegetariánského menu: a sice houbová tartaletka, marinovaná v portském víně, vanilce a levandulové soli a dochucená lanýžem, hroznem a balzamikem. Na první pohled šílená kombinace, která ovšem nabízí jedinečné prolnutí chutí. Stejně jako tatarák z jelena podávaný s plátkem hrušky marinovaným v hruškovici a smrkovým medem. A potěší i netradiční prezentace foie gras v nádherně zdobené vafli s lískovými oříšky, rybízem a květy. To jsou zážitky, na jaké dlouho nezapomenete. Přesně jak to měl šéfkuchař v úmyslu.

Více z rubriky Degustace

  • Překvapení v srdci Vinohrad: Apelace 21

    Zprvu by se mohlo zdát, že fine dining scéna a pražské Vinohrady nejdou dohromady. To by bylo ovšem chybně smýšlení. Všem...

    Jan Lidmaňský4.4.2024
  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.