Sociální sítě
Nahoru

Jedinečná díla Toyen se představují v Galerii KODL

Mimořádné plátno Monte Carlo malířky Toyen bylo dosud známo pouze z drobných zmínek v literatuře a vystaveno bylo pouze jedenkrát. Původní majitel dílo získal přímo od malířky a nyní, téměř po sto letech, se představuje v Galerii KODL.

Toyen olejomalbu vytvořila krátce po svém příjezdu do Paříže, kam se s Jindřichem Štyrským rozhodla přestěhovat na podzim roku 1925. Tou dobou byli tamní avantgardní umělci okouzleni geometrizujícím výtvarným jazykem, Toyen si k němu však jen stěží hledala cestu. Společně se Štyrským však vnímala vývoj pařížského moderního malířství, jemuž imponoval jak surrealismus, tak abstrakce.

Reagovali na něj komorní výstavou ve svém ateliéru, na níž společně prezentovali několik svých obrazů. Právě tento moment někdy bývá spojován se zrodem artificielismu, nového malířského směru, neboť výstavu údajně uvedli jedinou větou, a sice „Artificielismus je ztotožnění básníka a malíře.“ Na tuto iniciační událost navázali krátce poté svou první oficiální, veřejnou výstavou artificielismu v Galerie d’art contemporain na podzim 1926, na níž Toyen představila i Monte Carlo a dalších pár unikátních pláten, v nichž na chvíli opustila figuraci a přijala redukovanou geometrizující formu (např. Jarmark, Piková dáma či Potápěči).

Velmi krátké geometrické období však umělkyně brzy opustila a o to spíše lze tyto obrazy považovat za opravdu raritní sběratelskou příležitost. Vysokou hodnotu Monte Carla kromě jeho provenience umocňuje i vzácná adjustace do původního autorčina rámu. Prvním majitelem díla byl významný československý puristický architekt Jan Zázvorka starší, jenž jej získal přímo od Toyen.

Monte Carlo je v aukční kolekci doplněno autorčiným plátnem Il s’anime z roku 1957. Toto dílo je výborným reprezentantem vrcholného poválečného pařížského období Toyen a jejího napojení na tehdejší evropský surrealismus na té nejvyšší úrovni.

Obě plátna si může široká veřejnost prohlédnout na předaukční výstavě, která je otevřena každý den do 25. listopadu. Jejich dražba bude probíhat 26. listopadu v rámci 90. aukce Galerie KODL v Paláci Žofín a současně i na aukčním portálu Artslimit.

Galerie KODL se tvorbou Toyen dlouhodobě zabývá a má velký podíl na jejím prodeji a zpřístupnění nejširší veřejnosti u nás i ve světě. Dosud na světovém aukčním trhu prodala nejvíce děl Toyen. Přispěla také na dokument o Toyen režisérky a spisovatelky Andrey Sedláčkové a finančně podpořila vydání obsáhlé a výpravná biografie „Toyen. První dáma surrealismu“, jejíž křest proběhl v prostorách galerie. Po stopách této nekonvenční umělkyně se znovu vydala Andrea Sedláčková.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.