Sociální sítě
Nahoru

Je výhodnější topit elektřinou, nebo plynem?

Když jsou ceny energií nevyzpytatelné tak jako v posledních dvou letech, je určitě na místě zvažovat, co se vám z dlouhodobého hlediska vyplatí víc, zda topit plynem, nebo elektřinou. Obojí má své výhody, ale také úskalí. Záleží také na každém případu zvlášť, protože odpověď na tuto otázku se může lišit v závislosti na tom, o jakou nemovitost se jedná.

Energetická náročnost

Klíčovým prvkem je pochopitelně energetická náročnost samotné budovy. Nikdy nezískáte totožný výstup, budete-li hodnotit potenciál vytápění v moderním pasivním domě, nebo naopak ve starém paneláku. Nejprve si tedy ujasněte, kde vlastně bydlíte. Řada lidí totiž ani netuší, že jejich domov nějaký energetický štítek má, natož aby chápali jejich odlišnosti.

Topné zařízení

Jestli tuto palčivou otázku řešíte ve svém stávajícím bydlišti, které není před rekonstrukcí, pak vám nezbývá než vycházet z toho, co máte. Jestli se ale dilematem zabýváte v souvislosti s vaší budoucí stavbou či rekonstrukcí, stojí za to vzít v úvahu i pořizovací cenu zařízení, které vám umožní domácnost vytápět. Myslete také na jeho případnou poruchovost a nutnost servisování, protože i to se může na vašem rozpočtu slušně podepsat.

Elektřina

Jestliže zvažujete přímotop, pravdou je, že jeho skvělou schopností je vytopit místnost velmi rychle. Navíc pořizovací cena přímotopu je minimální, hravě jej zvládnete pořídit z jedné výplaty a nemusíte šetřit nebo si na něj dokonce půjčovat. Na druhou stranu je známo, že provoz přímotopu může být extrémně nákladný. Zvlášť u starších nezateplených nemovitostí se mohou náklady vyšplhat na zcela nesmyslné částky.

Plyn

Za normálních okolností je značně levnější variantou plynové vytápění, ideálně za pomoci moderních kondenzačních kotlů. Ty mají nízkou spotřebu, jsou šetrné k životnímu prostředí a i když pořizovací cena je vyšší než u přímotopu, v dlouhodobém měřítku rozhodně stojí za to. Dvojnásob to platí, když si k tomu najdete nejlevnějšího dodavatele plynu 2024. Ověřte si ale, že jej vůbec můžete použít; na rozdíl od přímotopu totiž kondenzační kotel nelze používat v každé budově.

Když nemáte na výběr

Jsou ale situace, kdy si tak úplně nemůžete vybírat. Nejčastěji je tomu tak v případě, že bydlíte v novostavbě, v níž není zavedena přípojka plynu. Její zavedení pak může být extrémně nákladně, nebo dokonce můžete žít na místě, kam se přípojka zkrátka zapojit ani nedá. Pak se musíte spokojit s vytápěním za pomoci elektřiny, což ale v budovách s nízkou energetickou ztrátou nemusí být na škodu.

Pozor na ceny

Ať tak či tak, nejdůležitějším, co byste měli udělat, jakmile (nebo než) se rozhodnete pro jeden či druhý způsob vytápění, je srovnat si ceny dodavatelů a najít si toho nejvýhodnějšího. Možná právě nyní výrazně přeplácíte za elektřinu i plyn, protože si dostatečně často nekontrolujete smlouvy s dodavateli a nepoptáváte případné výhodnější nabídky. Ceny se mění téměř každým dnem a je určitě dobré hlídat si, že i ty vaše dávají smysl.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.