Sociální sítě
Nahoru

Den zamilovaných s šumivým dotekem

Valentýn – svátek neutichající vášně, kdy každý okamžik provází romantická a něžná atmosféra. Zamilujte se do sebe ještě víc a užijte si Valentýn plný lásky v doprovodu šumivého jihoevropského vína, které vás jako mávnutím kouzelného proutku přenese do romantických kamenných uliček. Přečtěte si, co dělá každé z nich jedinečným i proč jsou ideální volbou pro oslavu vaší lásky.

Přípitek lahodný jako dolce vita

Prosecco, původem z Itálie, je známé svou svěžestí, lehkostí a ovocnými tóny. Vyrábí se charmatovou metodou z hroznů odrůdy Glera v geograficky přísně vymezené oblasti v severní Itálii. Vinice najdete v kraji Veneto (Benátsko) a Friuli Venezia Giulia (Furlánsko-Julské Benátsko). Právo používat označení „prosecco“ mají pro svá vína pouze vinaři z této oblasti. Pakliže byste hledali to nejlepší, které se značí zkratkou DOCG, najdete ho v okolí Valdobbiadene, na vinicích zapsaných na seznamu UNESCO. Podle tlaku v lahvi můžete vybírat mezi šumivým (spumante) s korkovou zátkou, nebo perlivým (frizzante) se šroubovým uzávěrem.

Autentické italské bublinky nabídne vyhlášené vinařství Mionetto, které se rozprostírá na malebných kopcích v oblasti Valdobbiadene. Umocněte atmosféru výběrem toho pravého a sáhněte po růžovém Mionetto Prosecco Rosé. Překvapí vás svým jemným dlouhotrvajícím perlením a bohatým ovocným buketem s výraznými tóny růžového grepu, granátového jablka nebo černého rybízu. Vedle ovocných tónů v chuti ucítíte také dotek medu a chlebové krusty. Růžová barva broskvového květu se navíc stane dokonalým základem pro oslavu výjimečných okamžiků plných něhy a radosti. Zakoupíte za doporučenou maloobchodní cenu 235 Kč například na www.osobnivinoteka.cz.

Španělská elegance v lahvi

Stejně jako je tomu u prosecca, i výroba španělského šumivého vína podléhá zákonu. Pouze ta, která se vyrábí tradiční metodou a v Katalánsku, se mohou označovat jako „cava“. Ostatní nesou název „šumivá vína“. Většina produkce pochází z oblasti Penedès, přičemž obec Sant Sadurní d’Anoia je domovem mnoha katalánských vinařských domů. Výrobě se ale věnují i v lokalitách Aragon, Castile y León, Exttremadura, La Rioja, Basque, Navarre a ve Valencii. Vyrábí se klasickou metodou a k nejznámějším odrůdám révy vinné, ze kterých se vyrábí, jsou Macabeo, Xarel·lo a Parellada. Některé druhy cavy obsahují také odrůdy Chardonnay a Pinot Noir.

Z vyhlášené španělské oblasti pro výrobu cavy pochází například i slavné, více než 150 let staré vinařství Freixenet, které dnes patří k největším výrobcům cavy. Vybírat můžete rovnou ze tří druhů. Cava Freixenet Carta Nevada osloví svou zelenkavou barvou se zlatavými odlesky a dlouhotrvajícím perlením. Chuť této cavy je bohatá, vyvážená a svěží s optimálním poměrem kyselin a zbytkového cukru. Skvělou volbou bude také populární cava Freixenet Cordon Negro Brut v designové matné černé lahvi. Zaujme zlatavou barvou se zelenkavými odlesky s jemným dlouhotrvajícím perlením. Ve vůni připomíná tropické ovoce s lehkým dotykem citrusové kůry. V chuti je vyzývavá, středně plná, převládá ovoce podpořené atraktivní kyselinkou. Pro umocnění romantické atmosféry doporučujeme cavu Freixenet Cordon Rosado se středně intenzivním perlením. V chuti je svěží a lehká, měkká a přitažlivá, typická pro červené plody. Má nádhernou ovocnou vůni. Cavu Freixenet zakoupíte za doporučenou maloobchodní cenu 209 Kč například na www.osobnivinoteka.cz.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.