Sociální sítě
Nahoru

Hradecká galerie stále hledá mistrovské dílo

Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) zveřejnila průběžné výsledky hlasování z výstavy Hledá se mistrovské dílo (08/10/23–26/05/24), kde návštěvníci mohou rozhodnout o nejlepším obrazu z jejích sbírek.

Výstava prezentuje více než 200 děl z období od konce 18. století až po současnost, a jejím hlavním cílem je porovnat zavedený názor dějin umění s vkusem soudobého publika. „Kombinujeme díla známých malířů s obrazy, která vytvořili autoři méně věhlasní, polozapomenutí, regionální, ale v podstatě neméně důležití,“ vysvětluje kurátor výstavy Tomáš Kolich.

Možnost hlasovat pomocí žetonů zatím využilo 2 273 návštěvníků, kteří vhodili celkem 13 638 hlasů – každý může zvolit až šest děl.

Z průběžných výsledků vychází jako favoriti tři obrazy, které se přetahují o první místo a od ostatních „soutěžících“ odskočili již o několik desítek hlasů.

Nejvyšší příčku s počtem 339 hlasů obsadil obraz Keř II namalovaný Františkem Muzikou. Na druhém místě s 334 hlasy je aktuálně Pokus o portrét Jiřiny Haukové z dílny Mikuláše Medka. V těsném závěsu s 332 hlasy je dotahuje obraz Muž v klobouku od Josefa Čapka. Podle kurátora Tomáše Kolicha z takto těsných výsledků vyplývají dvě fakta: „Různorodost těchto tří děl sice ukazuje, jak odlišný může být vkus jednotlivých návštěvníků, zároveň je zjevné, že u současného publika nejvíce bodují známí a „osvědčení“ autoři.“

Přesto se do nejlepší desítky dostali i malíři, které bychom ve velkých učebnicích dějin umění většinou nenašli. „Velkým překvapením je obraz Ulice v Amsterodamu od Stanislava Ježka, který získal 235 hlasů. Přitom dosud nikdy nebyl vystaven ani zapůjčen,“ doplňuje kurátorka GMU Petra Příkazská. Shodou okolností, jedno z děl tohoto autora bylo nedávno zařazeno do nové stále expozice Národní galerie. To potvrzuje, že vkus publika ani kánon dějin umění nejsou neměnné, a s každou dobou se aktualizují.

Hlasování probíhá až do 26. května. Finální výsledky galerie zveřejní v rámci květnové Muzejní noci.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.