Sociální sítě
Nahoru

Jak dodat zahradě luxusní vzhled? Jednoduše!

Zahrada se pomalu probouzí po zimě do přívětivějšího jara. Pokud už delší dobu přemýšlíte o obměně zahrady, teď je ten správný čas. Chcete-li trávit na zahradě více času, a mít z ní o chlup příjemnější pocit, možná vám pomůže pár detailů. Jak si zahradu vyšperkovat k obrazu svému tak, aby působila příjemněji, přirozeněji a útulněji?

Spousta zahrad může působit bezútěšným dojmem. Najdete na nich velké množství travnatých ploch, které nikdo příliš nevyužívá. Nebo přehršel okrasných záhonů, které ale nejsou dostatečně přístupné, aby vás lákaly k posezení a procházce kolem nich.

Využijte prostor zahrady na maximum a vytvořte z ní další místo, ve kterém budete chtít cíleně trávit čas. A nejen prací v podobě okopávání chodníčků a sekání trávy, ale hlavně relaxací, společenskými okamžiky s rodinou či přáteli nebo jen tak bytím v trávě.

Rozvrhněte si, co chcete na zahradě dělat

Chce to mít plán. Na úvod minimálně alespoň nějaký. Každý si totiž ideální chvíle na zahradě představuje jinak. Chcete mít spíše užitkovou zahradu? Nebo směřujete k co nejvíce bezúdržbovém koutku přírody? Rádi grilujete? Nebo spíš zalezete na lavičku s knihou a šálkem kávy?

Sepište si všechny vaše vysněné činnosti a dejte dohromady tři základní funkce, které by vaše zahrada měla určitě splňovat. Od nich se pak odpíchnete dál. Budete tak vědět, jaké části chcete v zahradě mít, co potřebujete pořídit a jaké terénní úpravy bude nutné udělat: K těm vám pomohou vibrační desky či pěchy od Boels.

Harmonický a praktický design

Co by měla vaše zahrada splňovat, už víte. Teď už jenom záleží na tom, jak toho docílit. Navrhněte si do plánku jednotlivé zóny pro činnosti, které jste si vysnili. Kde bude nejlepší místo pro posezení a terasu? Kde je dostatek slunečního světla pro záhony a skleník? A kde je naopak více klidu pro relax v trávě?

Zvažte také rozložení cest a trávníků, aby se jednotlivé části spolu krásně propojily. Doporučujeme také jednotlivé zóny nesoustředit všechny v bezprostřední blízkosti domu. Tak je sice budete mít na dosah, ale dál do zahrady vás nevyženou. Jednotlivé části můžete směřovat i dál do zahrady, abyste objevili zase nové kouty.

TIP: Pokud uvažujete o relaxačním posezení s ohništěm, vyberte si takové místo, které bude dostatečně vzdálené od budov, strom a plotů. Ideální jsou místa s pěknými výhledy: Do okolí, na dům, na zahradu.

Elegantní a typické rostliny

Vybírejte rostliny, které koncepčně padnou do vaší zahrady, ale i do krajiny, ve které se nachází. Vkusu se meze nekladnou, na druhou stranu příroda je nejlepší designér a vždycky budou nejlépe vypadat rostliny, které v dané lokalitě a podnebí mají svůj přirozený původ a navazují na něco, co se už ve vašem okolí vyskytuje.

Pro typicky české venkovské zahrady jsou typické tulipány, hledíky, levandule, česnek, denivky, hledíky či růže.

Kvalitní materiály

Luxusní zahrady nejsou luxusní jen díky rostlinám, ale i díky dalším prvkům, jako je nábytek či doplňky. Měly by do zahrady bezezbytku zapadnout, ale zároveň by díky bytelnému a kvalitnímu provedení měly vydržet dlouhé roky.

Nešetřete na základních prvcích, na kterých kvalitní a udržovaná zahrada stojí: Chodníky, terasa, zahradní nábytek, ploty či zídky by měly být stejně velkou prioritou, jako výběr rostlin. Pečlivě vybírejte i doplňky, jako jsou květináče, truhlíky, záhony či osvětlení. Na detailech záleží a pokud se vám podaří je sladit i s celkovým konceptem zahrady, máte vyhráno.

Snadná údržba

Minimální nebo alespoň snadnou údržbu by chtěl na zahradě asi každý. Ne vždycky je to ale tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Co všechno pro snadnější údržbu udělat už na začátku?

  • Vybírejte rostliny, které budou nenáročné na péči a údržbu
  • Eliminujte plochy trávníku, co nejvíce to jde
  • Pro užitkové části zahrady zvažte instalaci automatického zavlažování
  • S plevelem pomohou trvalková patra – ta je potřeba více udržovat na začátku, poté, co se rozrostou, budou ale efektivně bránit šíření dalšího plevele
Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.