Sociální sítě
Nahoru

Octo Finissimo představuje tři limitované edice oslavující iluzivní malbu trompe L’oeil

Již od svého uvedení zaujímá kolekce Octo Finissimo jedinečné místo ve světě moderního hodinářství. Tato úžasná sága se začala psát v roce 2014, kdy na scénu vstoupily hodinky s nejtenčím tourbillonem na světě. Díky inovátorskému umění miniaturizace zkombinovanému s čistým přístupem k designu se zrodily opravdové ikony moderní doby.

Během uplynulé dekády se linii Octo Finissimo podařilo získat devět světových rekordů, mezi kterými nechybí rekord za nejtenčí hodinky se třemi ručkami na světě nebo nejtenčí automatický chronograf na světě.

Značka Bulgari aktuálně slaví své 140. výročí. Při této výjimečné příležitosti se hodinářská manufaktura této značky pouští do neprobádaných teritorií a představuje hodinky s ilustrovaným číselníkem, které namísto číselníku odhalují zadní stranu strojku – jako byste skrz otevřené dýnko obdivovali hodinky z odvrácené strany.

České slovo skica je odvozeno od italského termínu „schizzo“. Použití této techniky je známé během celé historii umění, obzvláště pak od dob italské renesance, a to v malířství, sochařství i architektuře. Proč tomu tak je? Od dob renesance italští umělci uchovávali své skici pro své žáky, pro potřeby archivace i vylepšení finálního díla. Skici byly tehdy neoddělitelně spjaty s objevy své doby (jako je anatomie nebo perspektiva). Bulgari přirozeně přispívá k této tradici již 140 let a udržuje její esprit jak v podobě technického mistrovství ruční kresby, tak třeba i při technologií podporovaném vývoji nových strojků. Skica tak odhaluje duši hodinek, stejně jako se stojek stává jejich mechanickou duší. Právě odtud vychází brilantní myšlenka kreativního studia Bulgari: spojit skicu a zadní část strojku, umění a techniku, na číselníku.

První série Octo Finissimo Automatic Sketch bude k dispozici ve dvou limitovaných edicích, čítajících 280 kusů z oceli a 70 z růžového zlata. V tomto případě “číselník” jedinečným způsobem předvádí mikro rotor hodinek, krokové ústrojí, můstky, rubíny a propracované detaily (jako je Côtes de Genève, či kruhová zrnitost). Jinými slovy, osobitou mechaniku, kterou naskicoval Fabrizio Buonamassa Stigliani. Živými, přirozenými a spontánními tahy zdůrazňuje klíčové rysy ikony Finissimo a spojuje technické mistrovství s uměleckým výrazem.

Každá série, ať už z růžového zlata nebo oceli, nabízí originální designové pojetí. Verze z 18karátového 5N růžového zlata osloví svým monochromatickým stylem, počínaje leštěným pouzdrem s hladce kartáčovaným povrchem, přes náramek až po dechberoucí číselník. Tento zářivý kousek vkusně pracuje s šedými tóny na ručkách a na skice, které ještě podtrhují jeho eleganci. Číselník, podobný čistému plátnu, nabízí skice platformu, kde může bez omezení rozvinout své působivé kouzlo.

Ocelová, rovněž monochromatická verze, přináší modernější a urbanistický styl. V tomto případě jsou dominantní tóny šedé: lomená bílá na pozadí skici; temně šedá, která připomíná tahy tužkou Fabrizia Buonamassy Stiglianiho; barva dřevěného uhlí na ručkách a samozřejmě ocelově šedá na pouzdru a náramku.. Dialog leštěných a hladce kartáčovaných povrchů spolu s charakteristickým broušením lunety propůjčuje hodinkám jedinečný třpyt, který zachycuje měnící se světlo za soumraku.

Všechny hodinky mají průměr 40 mm a tloušťku 6,4 mm. Pohání je strojek z vlastní manufaktury BVL 138 (výška 2,3 mm, automatický, s rezervou chodu 60 hodin). Safírové dýnko nese jedinečné leptané nápisy „EDIZIONE LIMITATA“ a „1884 – 2024″, na připomínku 140. výročí Bulgari. Každý model tak není pouze klasickou časomírou, ale také oslavou historického dědictví a řemeslného umění.

Více z rubriky Pánské hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.