Sociální sítě
Nahoru

Překvapení v srdci Vinohrad: Apelace 21

Zprvu by se mohlo zdát, že fine dining scéna a pražské Vinohrady nejdou dohromady. To by bylo ovšem chybně smýšlení. Všem hipsterským podnikům navzdory zde vznikla zprvu nenápadná a svou rozlohou nevelká restaurace Apelace 21, která rozhodně v následujících měsících zamíchá karty gastronomické scény Prahy.

Místní foodstyling je prvotřídní, suroviny lokální a přístup šéfkuchaře Jiřího Krulicha enormně precizní. Jakoby právě vysoká gastronomie byla jeho mantrou, snad právě proto, že si před svým současným působením prošel tolika různorodými podniky.

Jeho menu je absolutně odlišné od všech ostatních podniků, a přesto ingrediencemi a jejich chutěmi povědomé. Je totiž ve velké míře inspirované tradiční tuzemskou kuchyní, avšak s netradičním fine dining twistem. Ten byl aplikovaný i na populární chody okolních zemí – nicméně jejich dekonstrukce a následná kompletace ingrediencí v moderním kreativním duchu propůjčila jednotlivým receptům nejenom možnost fantastického platingu, ale také možnost vyniknout jednotlivým chutím surovin.

Absolutně bezkonkurenční je místní kulajda servírovaná s hříbky připravovanými na másle a doprovázena vejcem připravovaném metodou sous-vide na 74 °C. Populární se staly i zauzené předkrmy servírované se skleněným poklopem, jako je například smažený zauzený sumec, jehož intenzivní chutě jemně odlehčují nakládané jablka a majonéza z pečených paprik.

V tomto chrámu intenzivního aroma mají své nezastupitelné místo také francouzská a italská vína, které skvěle budou doprovázet i hlavní jídla – ať už to bude lehký lososovitý pstruh z aquaponické farmy Rybí zahrada nebo kančí hřebínek. Při první návštěvě zcela jistě doporučujeme degustační menu o šesti chodech (2 050 Kč) párované s víny (990 Kč).

Fúze králičího hřbetu, kterému hrají kontra houby, čočka beluga a překvapivé yuzu, s červeným klenotem z Piemontu jménem Barbera dˈAlba z vinařství Fontanafredda je prostě #must. O prvotřídní zážitek z návštěvy se vždy stará osobně provozní manažer Ondřej Skokan, který dlouhá léta čerpal své zkušenosti ve světě pohostinství jak v zahraničí, tak i u nás – což je z jeho extrémně profesionálního přístupu cítit.

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.