Sociální sítě
Nahoru

Tradiční i virtuální Běh pro Paraple se blíží

Běh pro Paraple – to je jeden název a dvě možnosti, jak prospět svému zdraví i lidem, kteří po poranění míchy usedli na vozík. Tradiční Běh pro Paraple v podobě sportovně-společenského setkání proběhne v sobotu 25. 5. 2024 v pražském Malešickém parku. Do jeho virtuální varianty se lidé mohou zapojit kdekoli a kdykoli od 1. 5. do 20. 5. 2024. Zúčastnit se může každý – nerozhoduje věk ani kondice, jen chuť podpořit dobrou věc.

Koncept charitativního běhu má v Centru Paraple již čtyřiadvacetiletou tradici. K živé benefiční akci s během na 100 metrů v době pandemie přibyla také virtuální varianta. U obou akcí jde spíš než o vrcholové výkony o solidaritu s těmi, kteří sami běžet nemohou. Veškerý výtěžek ze startovného Centrum Paraple použije na zajištění služeb lidem, kteří ochrnuli následkem nemoci či úrazu.

„Poranění míchy je obrovský zásah do života, a to jak člověka samotného, tak i jeho rodiny a okolí. A rozhodně neznamená pouze ztrátu schopnosti chodit. Nic není jako dřív. Je potřeba se naučit všechno nově, jinak. Navíc s často zasaženou hybností také horních končetin. Znovu zvládnout kdysi samozřejmé věci, jako třeba sám vstát z postele, obléci se nebo odvézt děti do školy, si žádá hodiny, dny, ale i měsíce nácviků. A také pevnou vůli a podporu. Naším cílem je vracet lidi s poraněnou míchou zpátky do života a k jejich blízkým,” říká David Lukeš, ředitel Centra Paraple.

Tradiční Běh pro Paraple proběhne v sobotu 25. 5. 2024 od 13 hodin v Malešickém parku v Praze 10. Lidé budou moci libovolným způsobem zdolat stometrovou trať nebo si vyzkoušet orientační běh a připraven bude také doprovodný program pro všechny věkové kategorie.

Akci zahájí prezident Centra Paraple Zdeněk Svěrák a vystoupí např. Bára Poláková nebo písničkář Juraj Hnilica. Brazilskou bubenickou show předvede uskupení Batala Praha. Pro děti se chystá divadlo, kreativní dílničky, asistenční psi k pomazlení a mnoho dalších aktivit.

Virtuální Běh pro Paraple se bude konat od 1. 5. do 20. 5. 2024 bez omezení místa a času. Prvním krokem k účasti je registrace, kde si zájemci zvolí aktivitu, do které se zapojí. Mohou běhat, jezdit na kole či bruslích nebo chodit (i se psem či s kočárkem). Každý pohyb si zaznamenají svou oblíbenou aplikací nebo sportovními hodinkami a nahrají výsledek. V jednotlivých disciplínách se mohou na dálku také utkat s ostatními účastníky – ať už jako jednotlivci nebo týmy. Po splnění osobní či týmové výzvy získají diplom. Cena startovného je 300 Kč a registrace je již spuštěna.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.