Sociální sítě
Nahoru

Trend rtů 2024

Rty se v posledních letech staly symbolem krásy. Díky estetickým zákrokům, které jsou stále dostupnější a vyspělejší, je cesta k dokonalosti jednodušší. Jaký je v současnosti trend rtů?

Trend zvětšování rtů je výrazem moderní estetické medicíny, která umožňuje lidem dosáhnout požadovaného vzhledu s nízkým rizikem a minimálním časem zotavení. Ačkoli estetické preference se mohou časem měnit, současná popularita plnějších rtů je nepopiratelná a pravděpodobně bude i nadále ovlivňovat estetické trendy v budoucnosti. Určitě na tom mají svůj vliv sociální sítě a celebrity. Kdo by nechtěl úžasné objemné rty, které vzývají k polibku. Aktuálním trendem jsou tedy plnější rty se srdíčkem uprostřed.

Nové metody umožňují lékařům dosáhnout velmi přirozeného vzhledu rtů. Technologie a techniky se neustále vyvíjejí a základními prostředky k vysněné plnosti je aplikace kyseliny hyaluronové, která je nejčastější volbou. Sice je dočasná a vydrží 6-12 měsíců, ale rekonvalescence je téměř nulová a výsledek je vidět okamžitě. Další metodou je lip lift, který je již chirurgický a zkracuje vzdálenost mezi horním rtem a nosem, čím se rty opticky zvětšují. Pozor tato metoda je vhodná pouze pro kandidáty, které splňují anatomické parametry. Méně využívanou metodou jsou implantáty. Jedná se o trvalé řešení, které zahrnuje vložení silikonových nebo jiných materiálů do rtů. Každopádně se jedná o větší zásah, který sebou nese svá rizika. Poslední variantou je přenos vlastního tuku pacienta do rtů, což může poskytnou dlouhodobější výsledek než aplikace kyseliny hyaluronové, avšak zákrok je cenově náročnější. Navíc se objevují vedlejší účinky jako modřiny, otoky, citlivost v oblasti rtů, asymetrie či přehnaný vzhled.

Celosvětově každý rok dochází k nárůstu počtu estetických procedur. V roce 2023 bylo celosvětově provedeno více než 14 milionů neinvazivních estetických procedur. Velký podíl na tom mají právě symetrické velmi plné rty se srdíčkem uprostřed. Největší zájem o ně mají obyvatelé USA, které následuje Brazílie, Jižní Korea, Anglie, Rusko, Střední Východ, Austrálie a Kanada.

Ve vyhlášené pražské klinice ABCLINIC Art & Beauty vedoucí lékařka dermatologie MUDr. Zuzana Dančová je specialistkou právě na ikonické rty. Doslova je téměř nemožné se do jejích rukou dostat a čekací lhůty jsou dlouhé, ale stojí za to počkat si. Její práce samozřejmě sleduje aktuální trend větších rtů, avšak MUDr. Zuzana Dančová lpí na harmonii celého obličeje. Samozřejmě také bere v potaz možnosti každého jedince neboli rozsah červené tkáně, velikost úst a stav retní uzdičky. Na základě těchto aspektů vymodeluje rty, že jsou objemnější a stále přirozené. “Následuji trendy, ale vždy v rámci fyziologických možností každého jedince. Rty musí být smyslné a plně funkční současně. Důležité je zvolení i správné výplně a v neposlední řadě ve složitějších případech modelaci rtů rozfázovat,“ dodává specialistka na rty MUDr. Zuzana Dančová z kliniky ABCLINIC Art & Beauty. Současně nutno podotknout, že trend plných rtů nezasáhl jen skupinu mladých žen, naopak i ženy v pokročilém věku jsou klientkami MUDr. Zuzany Dančové. „V takovém případě aplikuji maximálně 1 ml výplně s důrazem na zachování přirozenosti. Díky tomu odstraním vrásky z rtu a vylepším tvar,“ doplňuje MUDr. Zuzana Dančová.

Při špatné aplikaci či předimenzování dochází k potížím, které se musí řešit rozpuštěním rtů. MUDr. Zuzana Dančová často řeší nespokojené klienty z jiných klinik a v ABCLINIC Art & Beauty je dává dohromady. Tedy rty rozpustí, poté rekonvalescence a následně pomalu aplikovaná nová výplň. Delší proces, který ale dokáže do tváře vnést opět jiskru.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.