Sociální sítě
Nahoru

Brněnským barmanům chyběl kávový likér, vyrobili si vlastní

Lidi z Baru představují svou novinku – HOAX Coffee Liqueur. Řemeslný likér obsahuje výběrovou kávu z nejudržitelnější brazilské farmy.

Co uděláte, když věc, kterou potřebujete, není k sehnání, nebo se její dodávky zoufale nespolehlivé? No jasně, pokud to dokážete, vyrobíte si vlastní.

Přesně to se nyní stalo v brněnských Lidech z Baru. Před více než rokem je trápily neustálé výpadky dodávek nejpoužívanějšího kávového likéru Kahlua. Až si řekli, že si udělají takový likér vlastní. A protože se jim povedl, pustili se do výroby ve velkém. Dnes se silným distributorem v zádech plní sklad a očekávají první objednávky zvenčí.

Za HOAX Coffee Liqueurem stojí dvojice kolegů Tomáš Křemenák s Jakubem Kristenem. Zatímco první jmenovaný má za sebou bohatou barmanskou kariéru a v současnosti je spolumajitelem podniku 4pokoje, druhý praží kávu v létající pražírně Lidí z Baru pod brandem HOAX.

„Na začátku jsme prozkoumali trh nákupem a vyzkoušením snad všech dostupných kávových likérů, jichž bylo několik desítek. Při vymýšlení receptury jsme se porovnávali především s likérem Mr. Black, ten se pro nás v této kategorii stal jakýmsi etalonem kvality. I když v blind tastingu nás skvělým poměrem ceny a použitelnosti nejvíce oslovila průmyslově vyráběná Tia Maria,“ přiznávají autoři HOAX Coffee Liqueuru.

Jestliže přijít na tu správnou chuť a umět ji vytvořit v domácích podmínkách nebylo nikterak obtížné, její replikování ve větším, tedy v „opravdové“ výrobě, už bylo o poznání složitější výzvou.

„Vyrobit jednu láhev a 140litorovu várku není to stejné, nestačí pouze vynásobit poměry. Zároveň jsme potřebovali produkt, který zafunguje v koktejlech a bude přijatelný i pro kávovou komunitu. V kavárnách se totiž míchají jednodušší drinky, ze kterých musí být surovina cítit. Bylo nám proto jasné, že hlavní roli v likéru musí hrát neoddiskutovatelně kvalitní káva,“ upřesňují Tomáš s Jakubem.

Podle nich HOAX Coffee Liqueur chutná jako tradiční kávová čokoládová tyčinka v tekuté podobě. Skládá se přitom jenom ze čtyř surovin – kávy, vody, rumu a cukru.

Základem je cold brew neboli zastudena louhovaný nálev z výběrové brazilské kávy. Použitá zrna pocházejí z farmy Pinhal, která v roce 2019 vyhrála cenu za nejudržitelnější farmu v Brazílii. Z celkové rozlohy 914 hektarů je jich jen necelá třetina využita pro pěstování kávy – zbytek funguje jako přírodní rezervace, pastvina a eukalyptový les. Elektrickou energii ze 100 % dodávají solární panely. Kávu Jakub Kristen zpracovává v pražské pražírně Dos Mundos. Barmani při překapávání používají osmoticky filtrovanou vodu.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.