Sociální sítě
Nahoru

Šéfkuchař Tritonu Tomáš Kohút: Jsem tak trochu rebel

Šéfkuchař restaurace Triton Tomáš Kohút zazářil na pražské kulinární scéně jako kometa. Jeho nápady, které tahá z rukávu jako kouzelník, dělají z komorního Tritonu jeden z nejmodernějších a nejzábavnějších podniků v metropoli. Za převratným kuchařským rukopisem stojí nejen jeho horkokrevná povaha, ale také vnitřní nastavení dělat všechny věci trochu jinak. Ostatně i sám sebe nazývá rebelem.

Tomáš Kohút má poměrně široký záběr koníčků. Věnoval se programování, díky čemuž má pozitivní vztah k umělé inteligenci, výborně fotí, točí videa, a také miluje všechny možné či nemožné adrenalinové sporty. Ale hlavně skvěle vaří, což ho katapultovalo do pozice šéfkuchaře restaurace Triton, kde boduje vizuálně vybroušenými pokrmy, které ovšem současně vyprávějí příběhy.

Třeba jako jeho snové jehněčí s mátovou omáčkou. Ikonický pokrm, podávaný při poslední večeři na Titanicu, připravuje Tomáš Kohút tak, že se budete i na potápějící lodi spokojeně usmívat. Překvapí také Consommé Olga, další perla z Titanicového menu, pro jehož inspiraci si zašel do vietnamské tržnice Sapa.

Recepty potetovaného kuchaře také doprovází poměrně vydatná adrenalinová minulost. Od extrémních závodů Spartan Race, přes snowbordové soutěže, až po seskoky padákem a bungee jumping. Při poslední komplikované zlomenině vyměnil svou lásku k adrenalinu za bezpečnější vysokohorskou turistiku, ale i z tohoto koníčku chce „vyždímat“ maximum zážitků.

„Nesu nahoru dva lazy bagy, láhev červeného vína a dvě skleničky, neboť víno ve výšce 4000 metrů chutná úplně jinak, než doma a v obýváku“. A netají se ani smělými plány do budoucna, když si chce stejný ceremoniál užít ve výšce 6000 metrů.

A za co vděčí svým úspěchům? „Důležitá je pokora k řemeslu a touha dělat věci tak, jak je obvykle nikdo nedělá. I když jste vždycky v práci první a odcházíte jako poslední. Samozřejmě nesmějí chybět kolegové, kteří budou sdílet vaše nadšení. A za třetí je to originalita, klidně i za cenu rebelství. Neboť Fine dining je především o zážitku!“ uzavírá talentovaný šéfkuchař, jenž již dva roky září v restauraci Triton. A proměňuje ji v místo, kde se jídlo stává mimořádným zážitkem.

Více z rubriky Degustace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.