Sociální sítě
Nahoru

Livigno je přes prázdniny připravené i na dětský program

Livigno, malebné městečko v údolí na hranicích mezi Švýcarskem a Itálií, přitahuje každoročně tisíce turistů, zejména milovníky nekonečných sjezdovek a teplého bombardina během zimní sezóny. Jeho kouzlu je však snadné podlehnout také v létě, kdy nabízí perfektně upravené cyklistické a turistické stezky, lanové parky pro všechny věkové kategorie, pobyt na farmách a místní lahodnou horskou kuchyni. Pokud ještě nemáte plány na léto, zvažte s rodinou návštěvu Livigna. Připravili jsme pro vás přehled nejlepších aktivit, které si zamilují jak děti, tak dospělí.

Na den farmářem: autentické alpské dobrodružství

Rustikální kouzlo Livigna lze prožít prostřednictvím „Na den farmářem“ na vysokohorské farmě Alpe Federia. Návštěvníci, zejména děti, se mohou zapojit do tradičních zemědělských činností, jako je vodění zvířat na pastvu, krmení telat z láhve či se učit umění výroby sýra a másla. Program nabízí jedinečný praktický zážitek, který spojuje tradici, přírodu a zábavu pro návštěvníky všech věkových kategorií. Na závěr dne si návštěvníci mohou odpočinout v malebném ubytování a vychutnat si chutnou tradiční večeři, která umocní idylické kouzlo horských farem.

Zábava a relaxace v Aquagrandě

Pro dobití baterek a odpočinek po celodenních výletech po kopcích je ideální relaxační centrum Aquagranda, která nabízí perfektní útočiště pro děti i rodiče. Jeho součástí je Slide&Fun, dětský vodní ráj s vodními hrady, maxi skluzavkami a dětskými bazénky s různou hloubkou vody. Děti si mohou užívat nekonečnou zábavu pod dohledem kvalifikovaných animátorů, kteří dohlíží na jejich bezpečnost. Zatímco se děti baví, rodiče si mohou dopřát zasloužený odpočinek ve wellness zóně s vířivkami a saunami, jež poskytuje ideální prostředí pro relaxaci a regeneraci. Je to perfektní příležitost k odpočinku a užívání si klidu uprostřed tichého alpského prostředí.

Lanový park Larix: Dobrodružství v korunách stromů

V starém modřínovém lese se nachází lanový park Larix, který se rozprostírá na velké ploše, přičemž všechny atrakce jsou umístěny v korunách stromů. Park nabízí kompletní instruktorský servis a profesionální jistící zařízení, takže návštěvníci nepotřebují žádné vlastní vybavení jako sedáky nebo jistící prvky. Doporučuje se pouze uzavřená obuv.

V parku na návštěvníky čekají lanové mosty, liány, nejrůznější překážky, žebříky a lanové žebříky, to vše ve výšce až 18 metrů nad zemí. Pro malé děti od 3 let jsou připraveny speciální cesty. Celkem park nabízí 5 tras různé obtížnosti, které jsou vhodné pro všechny věkové kategorie a představují dobrodružný způsob, jak se spojit s přírodou a užít si pobyt na čerstvém vzduchu.

Val delle Mine: adrenalinový zážitek

V údolí val delle Mine funguje adrenalinový Adventure park. Jedná se o ferátu údolím potoka s využitím přírodních překážek, které jsou zajištěny kovovými kramlemi a ocelovými lany, a tak vznikla dobrodružná stezku. Trasa vede podél peřejí, přes balvany a padlé kmeny, s vrcholem v podobě překonání údolí vysoko nad divokou vodou pomocí lanové kladky.

Mezi nejzajímavější překážky patří přemostění strže ve výšce 40 metrů, 54 metrů dlouhý lanový sjezd na kladce, a přechody přes říčku po lanových mostech a vyvrácených stromech, které se nacházejí 10 až 15 metrů nad vodou a měří přibližně 18 metrů. I tento park rovněž nabízí kompletní instruktorský servis a profesionální jistící zařízení.

Bike Skill Centrum: Cyklistické aktivity pro děti

Centrum cyklistických dovedností v Livignu nabízí dětem možnost stát se pod vedením kvalifikovaných instruktorů sebevědomými bikery. Děti od útlého věku jsou zde vítány a učí se základy jízdy na horských kolech. Mohou trénovat rovnováhu a zdokonalovat techniku na dřevěných lávkách různé obtížnosti, gumovém povrchu nebo na pumptracku, to vše pod dohledem zkušených instruktorů. Centrum také nabízí cyklistické výpravy do hor.

Mezi kurzy patří „Treninková kolečka dolu“ pro začátečníky, „Připraveni na jízdu“ pro zdolávání horských stezek a „První jízdy“ pro výuku základů MTB. Starší děti (12-16 let) mohou v bikeparku Mottolino zažít třídu „Ride and Jump“, která se zaměřuje na sjezd na kole se skoky a prudkými zatáčkami. Bike Academy v lyžařském areálu Sitas nabízí také komplexní 5 km dlouhou tréninkovou trasu s osmi cvičnými plochami pro zvládnutí různých technik jízdy na horském kole.

Přírodní a gastronomické zajímavosti Livigna

Livigno je rájem pro rodiny, které hledají přírodní krásy a venkovní aktivity. Projet se mohou na kole po malebné 17kilometrové stezce s piknikovými místy a dětskými hřišti, nebo využít síť lanovek, které je vyvezou na horské pastviny a k chatám s panoramatickým výhledem z výšky od 1 816 metrů až do 3 000 metrů na Carosello.

Moki Trail, je dětská 2,7 km dlouhá stezka začínající u prostřední stanice lanovky Carosello 3000, nabízí 6 interaktivních stanovišť, kde se sbírají razítka, která je potřeba po dokončení předložit v hotelu Alegra, kde čeká odměna. Tato nenáročná procházka, ideální pro děti od 6 do 12 let, klesá o 250 metrů a trvá přibližně 1 až 1,5 hodiny. Nedaleko se nachází park Moki, který nabízí další dobrodružné hry a aktivity.

S výlety do přírody lze ideálně spojit i místní gastronomii a prozkoumat ji prostřednictvím četných občerstvovacích zastávek na salaších. Od června do září se rodiny a hospodářská zvířata přesouvají na horské pastviny jako Federia, Alpe Mine a Alpe Vago, kde se denně zpracovává mléko na čerstvé mléčné výrobky. V těchto vysokohorských útočištích můžete ochutnat valtellinskou kuchyni a vychutnat si tradiční pokrmy, jako jsou pizzoccheri. Jedná se o těstoviny z pohankové mouky připravované se spoustou zeleniny, brambor a sýra.

Plyšová huňatá zvířata: Procházka s lamami a alpakami

Zábavnou aktivitou pro děti a dospělé je i 30minutová samostatné procházka s roztomilými lamami a alpakami po zelených stezkách kolem farmy. Tato aktivita je k dispozici za každého počasí.

„V létě si rodiny mohou v Livignu užít celou řadu aktivit, od nejrůznějších cyklostezek a interaktivních naučných stezek, přes půvabné alpské toulky až po objevování tradiční valtellinské kuchyně. Díky možnostem, jako je Mokiho stezka, horské pastviny a jedinečné procházky se zvířaty, slibuje Livigno nezapomenutelné dobrodružství a odpočinek pro všechny věkové kategorie,“ komentoval Luca Moretti, generální ředitel turistického sdružení Livigno.

Více z rubriky S dětmi

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.