Sociální sítě
Nahoru

Osvěžující chuť Itálie s bergamotem: Prémiový aperitiv ITALICUS

Tradiční italské aperitivo, společenský rituál s přáteli a rodinou, během kterého si vychutnáte sklenku něčeho dobrého a před večeří navnadíte chuťové pohárky, získává ve světě stále větší oblibu.

Aperitivo pochází z latinského „aperire“, tedy „otevřít“, a již starověcí Římané věděli, že výběr nápoje by měl vyvolat chuť k jídlu, aniž by zahltil smysly. Mezi nejoceňovanější aperitivy vůbec se řadí italský likér ITALICUS Rosolio di Bergamotto díky svému výjimečnému chuťovému profilu s květinovými a citrusovými tóny, jemnou hořkostí a unikátní ingrediencí – bergamotem.

Za vznikem likéru ITALICUS Rosolio di Bergamotto stojí slavný italský barman a odborník na lihoviny, Giuseppe Gallo, který vycházel ze starého rodinného receptu a přivedl tak zpět k životu zapomenutou kategorii Rosolio – původní druh aperitivu, který s oblibou pila italská královská rodina a jež se historicky vyráběl z neutrálního lihového základu a jednoho základního ovoce, byliny nebo koření.

Latinský název Rosolio (v překladu „ranní rosa“) aperitiv získal proto, že zemědělci sklízeli ingredience používané k jeho výrobě brzy ráno, kdy byla úroda silně orosená a koncentrace aromatických látek nejvyšší.

ITALICUS Rosolio di Bergamotto je vyráběný v rodinném lihovaru v Moncalieri v Turíně a všechny použité ingredience pocházejí výhradně z Itálie. Bergamot, považovaný za nejkvalitnější z rodiny citrusů, se svou velikostí podobá pomeranči, ale má zelenožlutou kůru, která je bohatá na esenciální oleje.

Pro ITALICUS se používá pouze bergamot s označením I.G.P. (chráněné zeměpisné označení) z oblasti Kalábrie. Mezi další ryze italské ingredience patří cedr ze Sicílie, římský heřmánek z Lazia, a meduňkový balzám, levandule, žlutá růže a hořec ze severní Itálie. Při výrobě aperitivu se nejdříve slupky bergamotu a cedru vyluhují ve studené vodě, aby se uvolnily esenciální oleje – tomuto léty osvědčenému způsobu zpracování se říká sfumatura. Poté se přimíchají ostatní rostlinné látky, které se několik dní společně macerují v neutrálním obilném destilátu.

ITALICUS se vyznačuje svěžími citrusovými tóny zralého bergamotu vyváženého lehkou hořkostí a květinovým kořením s tóny růže a levandule. Závěr je komplexní a dlouhotrvající.

Likér je uložen v láhvi ze žebrovaného skla v akvamarínově zeleném odstínu, odkazující na barvu typickou pro Amalfské pobřeží. Na zátce je vyobrazena postava znázorňující jak Bakcha, řeckého boha vína, tak Vitruviánského muže. Výrazný design láhve ztělesňuje historii a dědictví jedinečných italských regionů a vypráví příběh doby, kdy bylo Rosolio významnou součástí tradiční příležitosti pití aperitivu.

ITALICUS Rosolio di Bergamotto se skvěle hodí jako součást letních spritzů s proseccem nebo jejich moderních verzí v kombinaci s grepovou sodou nebo tonikem. Po vzoru klasické italské tradice podávání aperitivu je možné drink ozdobit třemi olivami, které svou slaností vyváží jeho květinové vůně.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.