Domácí bar | 27.6.2024 | Jan Pešek

Osvěžující chuť Itálie s bergamotem: Prémiový aperitiv ITALICUS

Tradiční italské aperitivo, společenský rituál s přáteli a rodinou, během kterého si vychutnáte sklenku něčeho dobrého a před večeří navnadíte chuťové pohárky, získává ve světě stále větší oblibu.

Aperitivo pochází z latinského „aperire“, tedy „otevřít“, a již starověcí Římané věděli, že výběr nápoje by měl vyvolat chuť k jídlu, aniž by zahltil smysly. Mezi nejoceňovanější aperitivy vůbec se řadí italský likér ITALICUS Rosolio di Bergamotto díky svému výjimečnému chuťovému profilu s květinovými a citrusovými tóny, jemnou hořkostí a unikátní ingrediencí – bergamotem.

Za vznikem likéru ITALICUS Rosolio di Bergamotto stojí slavný italský barman a odborník na lihoviny, Giuseppe Gallo, který vycházel ze starého rodinného receptu a přivedl tak zpět k životu zapomenutou kategorii Rosolio – původní druh aperitivu, který s oblibou pila italská královská rodina a jež se historicky vyráběl z neutrálního lihového základu a jednoho základního ovoce, byliny nebo koření.

Latinský název Rosolio (v překladu „ranní rosa“) aperitiv získal proto, že zemědělci sklízeli ingredience používané k jeho výrobě brzy ráno, kdy byla úroda silně orosená a koncentrace aromatických látek nejvyšší.

ITALICUS Rosolio di Bergamotto je vyráběný v rodinném lihovaru v Moncalieri v Turíně a všechny použité ingredience pocházejí výhradně z Itálie. Bergamot, považovaný za nejkvalitnější z rodiny citrusů, se svou velikostí podobá pomeranči, ale má zelenožlutou kůru, která je bohatá na esenciální oleje.

Pro ITALICUS se používá pouze bergamot s označením I.G.P. (chráněné zeměpisné označení) z oblasti Kalábrie. Mezi další ryze italské ingredience patří cedr ze Sicílie, římský heřmánek z Lazia, a meduňkový balzám, levandule, žlutá růže a hořec ze severní Itálie. Při výrobě aperitivu se nejdříve slupky bergamotu a cedru vyluhují ve studené vodě, aby se uvolnily esenciální oleje – tomuto léty osvědčenému způsobu zpracování se říká sfumatura. Poté se přimíchají ostatní rostlinné látky, které se několik dní společně macerují v neutrálním obilném destilátu.

ITALICUS se vyznačuje svěžími citrusovými tóny zralého bergamotu vyváženého lehkou hořkostí a květinovým kořením s tóny růže a levandule. Závěr je komplexní a dlouhotrvající.

Likér je uložen v láhvi ze žebrovaného skla v akvamarínově zeleném odstínu, odkazující na barvu typickou pro Amalfské pobřeží. Na zátce je vyobrazena postava znázorňující jak Bakcha, řeckého boha vína, tak Vitruviánského muže. Výrazný design láhve ztělesňuje historii a dědictví jedinečných italských regionů a vypráví příběh doby, kdy bylo Rosolio významnou součástí tradiční příležitosti pití aperitivu.

ITALICUS Rosolio di Bergamotto se skvěle hodí jako součást letních spritzů s proseccem nebo jejich moderních verzí v kombinaci s grepovou sodou nebo tonikem. Po vzoru klasické italské tradice podávání aperitivu je možné drink ozdobit třemi olivami, které svou slaností vyváží jeho květinové vůně.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz