Sociální sítě
Nahoru

Archicraft představuje luxusní byt, ve kterém světlo a přírodní materiály hrají prim

Holešovický ateliér archicraft přichází s návrhem úprav developerského bytu o rozloze 82 m², který proměnil ve vzdušný a minimalistický prostor s atmosférou hřejivého domova. Interiér je výsledkem zadání investora, který požadoval proměnu standardního bytu na minimalistický a funkční prostor s využitím přírodních materiálů a teplých odstínů.

Cílem studia archicraft bylo navrhnout a realizovat interiér, který by z developerského bytu vytvořil moderní a zároveň útulný domov. „Navrhování soukromého bydlení je pro architekta vždy výzvou. V tomto případě klient požadoval, aby byl byt funkční a příjemný s minimálními změnami dispozice, ale zároveň co nejvíce přizpůsobený jeho individuálním potřebám,“ říká k zadání zakladatel studia archicraft Jan Tomáš Cieśla.

Zásadními designovými prvky v interiéru jsou ty, které vnášejí denní světlo a provzdušňují prostor. Bytem původně prostupovala desetimetrová chodba ve tvaru písmene „L“, kterou architekti z větší části eliminovali: „Úprava spočívala v očištění dispozice s ohledem na současné nároky bydlení. Klíčovým designovým prvkem bytu se staly skleněné příčky, které nahradily tradiční sádrokartonové stěny. Prostor se tak stal vzdušnějším a příjemnějším s dostatkem denního světla,“ říká k projektu zakladatel studia archicraft. Toto atypické řešení významně ovlivnilo vnímání prostoru a opticky zvětšilo dispozici bytu. Prosklená příčka oddělující kuchyň od obýváku dodává interiéru nejen estetický prvek, ale také praktické rozdělení prostoru bez ztráty světla.

Hlavní roli v interiéru hraje dřevo, naturální dub, který celý prostor pomyslně zahřívá. Barevná paleta je laděna do přírodních odstínů s dominujícími tóny béžové, které vytvářejí klidnou a harmonickou atmosféru. „Použité látky a materiály byly pečlivě vybrány tak, aby interiér působil teplým a útulným dojmem. Pro části úložného prostoru jsme zvolili sjednocující motiv dubového dřeva bez úchytek tak, aby prostor působil minimalisticky a nic nenarušovalo celkový dojem,“ říká Jan Tomáš Cieśla. Celkový vzhled obohacují kontrastní detaily v podobě sedací soupravy ve středně šedém provedení, kompozici stěn doplnily obrazy ze sbírky investora.

Součástí dispozice bytu je také lodžie, ze které architekti vytvořili příjemnou odpočinkovou zónu, kterou investor plánuje využívat na pěstování bylinek, stálezelených rostlin. Relaxaci umožní pohodlné polstrované sezení v béžovém provedení. Prostor doplňuje nábytek pro skladování polstrování a nářadí pro kultivaci rostlin.

Studio archicraft návrhem developerského bytu opět dokázalo, že důmyslnou kombinací přírodních odstínů můžeme docílit zajímavé harmonie, která dodá jinak mnohdy studeným moderním interiérům atmosféru skutečného, hřejivého domova.

Více z rubriky Bydlení