Sociální sítě
Nahoru

Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce

Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si však ani neuvědomujeme, jak složitý je svět vůní, do kterého vstupujeme. Je to svět plný krásy a tajemství, s bohatou historií sahající do minulosti a jedinečnou budoucností. Proto stojí za to poznat několik základních informací, které Vám usnadní nejen výběr správné vůně, ale také její správné používání. Vůně vyžaduje správné podmínky skladování, když se správně používá, tak se lépe rozvoní a když je dobře pochopena, může přinést ty nejkrásnější dojmy.

Jak „číst“ parfém?

Při analýze obsahu flakonu se zaměřujeme na tři hlavní tóny vůně: hlavu, srdce a základ. Vůně hlavy je cítit jako první, ale zároveň také nejrychleji vyprchá. Právě ona nejčastěji rozhoduje o tom, zda se nám určitá kompozice zalíbí. Vůně srdce utváří charakter parfému a může vydržet několik hodin, což vysvětluje, proč se vůně postupně mění. Pozadí celé kompozice tvoří základní tón, který je cítit až několik dní. Pro nejlepší výběr vůně je dobré ji vyzkoušet na kůži, nikoli na testovacím papírku, protože každá vůně vyvolává kvůli jedinečnému pH naší pokožky při kontaktu s pokožkou jiný dojem.

Jak používat parfém?

Aby se vůně parfému mohla plně rozvinout, měli byste ho nanést na určité části těla. Nejlepší jsou místa, kde je pokožka nejteplejší a kde dochází k dobré cirkulaci vzduchu, jako jsou lokty, zápěstí, oblast za ušima a pod koleny. Je důležité nenanášet vůni přímo na pokožku z bezprostřední blízkosti – nejlépe je dodržet vzdálenost asi 20 cm. Po aplikaci se vyhněte tření zápěstí, protože to může urychlit vyprchání vůně. Nejvhodnější doba pro použití parfému je těsně po koupeli, kdy je pokožka ještě mírně vlhká. Dávejte pozor, abyste to s nanášením parfému nepřehnali – vůně by se měla uvolňovat postupně, smyslně, ale neměla by být příliš intenzivní. Optimální počet sprejových aplikací přizpůsobte nejen tomu, jak dlouho vůně na Vaší pokožce vydrží, ale také její intenzitě.

Jak prodloužit výdrž parfému?

Parfém vydrží na mastné pleti déle než na suché. Pokud máte suchou pokožku, je dobré před aplikací parfému potřít místa, na která se chystáte parfém nanést, olejem bez vůně. Chcete-li prodloužit životnost vůně, můžete využít následující tipy:

  • Naneste vůni na mírně vlhkou pokožku těla hned po koupeli.
  • Naneste parfém na vybrané části těla: lokty, zápěstí, pod kolena.
  • Vybírejte výrobky s vysokou koncentrací vonných olejů.
  • Udržujte pokožku hydratovanou
  • Používejte doplňkovou kosmetiku se stejnou vůní, jako jsou mýdla, sprchové gely, pleťové tělové balzámy a parfémované krémy.

Má parfém datum spotřeby?

Parfém na rozdíl od vína nezískává postupem času na kvalitě. Doba použitelnosti parfému se může pohybovat od několika měsíců do několika let, ale v průběhu času mohou parfémy zvětrat nebo změnit svou vůni. Pro prodloužení jejich trvanlivosti je třeba dbát na správné skladovací podmínky. Především neskladujte parfém v koupelně, kde je vystaven změnám teploty a vlhkosti, nevystavujte ho kontaktu se vzduchem a slunečnímuzářením. Parfémy se doporučuje skladovat při stálé, mírné teplotě mezi 16 a 20 stupni Celsia. Flakony byste měli uchovávat ve skříni mimo dosah slunečního světla a v původním obalu.

Pravý parfém, co to vlastně je?

Obsah flakonu je složen z esenciálních olejů, alkoholu, látek zvýrazňujících vůni a homogenizačních složek. Kvalita parfému závisí na koncentraci éterických olejů v roztoku:

  • Kolínská: 2-5 % esenciálních olejů
  • Toaletní voda: 5-15 % esenciálních olejů
  • Parfémovaná voda: 15-20 % esenciálních olejů
  • Parfém: 20-30 % esenciálních olejů

Díky své dobré kvalitě a ceně se největší oblibě těší toaletní a parfémové vody. Bohužel existují nepoctiví prodejci, kteří nabízejí napodobeniny jako pravé parfémy. Jak se nenechat napálit? Skutečný parfém nebude levný. Dalším kritériem je obal – vyplatí se porovnat detaily, jako je velikost fontu nebo odstín, s originálem. Napovědět může i způsob, jakým je krabička zabalená do fólie. Podobně je třeba postupovat i u samotného flakonu. Originální flakony jsou vždy identické a kvalita jejich provedení je bezchybná. Hledejte nedokonalosti, například plastovou zátku nebo nedokonalé okraje flakonku. Konečným testem je samotná vůně – originální parfém Vám umožní ucítit tři vonné tóny, zatímco v případě napodobeniny ucítíte pouze jeden, který rychle vyprchá.

Vzorky parfémů

Testery parfémů jsou výrobky, které mohou vyvolávat pochybnosti, ale je nutné pochopit, jak se liší od flakónů plné velikosti. Testery jsou menší placené verze plných produktů, a jejich výhodou je možnost vyzkoušet vůni před zakoupením flakonu plné velikosti. Testovací vzorky parfémů sice nemají elegantní uzávěry ani rafinované balení, ale jejich obsah je totožný s obsahem flakonů plné velikosti. Je to skvělý způsob, jak poznat nové vůně, aniž byste museli hned investovat do drahých produktů.

 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Kosmetika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.