Sociální sítě
Nahoru

Jak chutnají nejlepší letošní vína? Známe odpověď…

Celorepubliková soutěž Král vín, která letos probíhá již po devatenácté, je zcela bezpochyby největším českým vinařským projektem, jenž si klade za cíl objevovat a propagovat nejlepší domácí vína a seznamovat s nimi širokou veřejnost.

Oproti jiným vinařským soutěžím v České republice má jednu zásadní výhodu – milovníci kvalitního vína nemusí nikam cestovat, protože nejlepší vína přijedou za nimi. Součástí projektu jsou totiž dvě vinařské roadshow. Vzhledem k tomu, že ředitel celého projektu, Branko Černý, v minulém týdnu slavnostně vyhlásil výsledky, přinášíme tipy na vína, které rozhodně stojí za to ochutnat. Vybrány totiž byly z celkového počtu 1 370 vín od 165 českých a moravských vinařů.

Champion a Velká vína

Merlot, výběr z hroznů 2021, VINAŘSTVÍ KERN, 92,40 bodů

Barva je granátová s cihlovými odlesky. Vůně je velmi bohatá, ušlechtilá. Nacházíme zralé a marmeládové červené bobulové ovoce, koření i ušlechtilé dřevo. Chuť je široká, elegantní, s oblým tělem. Červené bobulové ovoce doplňuje koření, čokoláda a sladké třísloviny ve velmi dlouhém závěru.

Bílá vína extrasuchá

Rulandské bílé reserva, výběr z hroznů 2022, MILAN VAŠÍČEK – VINAŘ Z PRUŠÁNEK, 91,60 bodů

Barva je sytě zlatá s výraznými tóny. Plná, hutná, bohatá. Dominuje sušené letní ovoce, jemné tóny koření a ušlechtilé dřevo. Chuť je široká, pevná, záhřevná, s kořením, bylinkami a sušenými citrusy. Velmi dlouhá dochuť.

Bílá vína suchá

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2022, VINAŘSTVÍ PÁNŮ Z LIPÉ, 91,80 bodů

Barva se nese v tónu zlatého šperku, se zelenými odlesky. Vůně je bohatá, zralá, přináší zralý ananas, jitrocelový sirup a meruňkovou marmeládu. Chuť je šťavnatá, plná, k nasládlému tónu buketu se přidává citrusový fresh a velmi dlouhý závěr.

Bílá vína polosuchá

Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2022, VINAŘSTVÍ VOLAŘÍK, 91,80 bodů

Barva je výrazná, plná, sytě žlutá. Vůně je široká, plná, hutná, přináší jitrocelový sirup, sušené meruňky, medový meloun, koření a minerály. Chuť je zralá, oblá, olejnatá. Ke všem tónům buketu se přidávají bylinky, závěr téměř nekonečný.

Růžová vína a klarety

Stepní běžec rosé, cuvée, výběr z hroznů 2023, VINAŘSTVÍ ZÁMEČNÍK, 88,60 bodů

Barva je sytě lososová s jahodovými odlesky. Vůně je plná, oblá a zralá.  Přináší kompotované jahody a čerstvý rybíz. Chuť je široká, svěží, plná zralého i kompotovaného letního ovoce. V delším svěžím závěru ovocné sorbety.

Červená vína

Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2021, VINAŘSTVÍ GARČIC, 93,20 bodů

Barva je sytě granátová. Vůně je mohutná, opulentní, s bohatými tóny marmelády a sušeného červeného ovoce. Přidává se koření, čokoláda i ušlechtilá kůže. Chuť je bohatá, elegantní, přináší všechny tóny buketu zasazené do oblého těla a sladkých tříslovin. Dochuť je nekonečná.

Bílá vína polosladká

Rulandské šedé botrytis cinerea, výběr z bobulí 2022, PETR BUNŽA, 91,60 bodů

Barva je světle zlatá se žlutými odlesky. Vůně je bohatá, plná, nazrále medová, přináší sušené traviny, bylinky a sirupy. Chuť je elegantní, nasládlá po marmeládách z letního ovoce, příjemně oblé tělo a delší závěr osvěžený kyselinou.

Sladká vína

Ryzlink vlašský, výběr z cibéb 2021, VINAŘSTVÍ FILIP MLÝNEK, 92,80 bodů

Barva je slámově žlutá s mosaznými odlesky. Vůně je velmi výrazná, mohutná, dominují hrozinky, jitrocelový sirup, jarní med, kandované citrusy a minerály. Chuť je plná, široká, bohatě medově nasládlá, přináší exotické ovoce, marmelády, koření. Svěží kyselina v nekonečném závěru.

Perlivá vína

Frankovka rosé frizzante 2023, VINAŘSTVÍ MIQUEEN, 87,60 bodů

Barva je jemně růžová s bohatým perlením. Vůně je decentní, po zralém červeném ovoci, v závěru se objevují i růže. Chuť je dynamická, svěží, nacházíme tóny rynglí a rybízu, končí svěží kyselinou.

Šumivá vína

Sekt Volařík, Ryzlink vlašský 2019, VINAŘSTVÍ VOLAŘÍK, 87,80 bodů

Barva vína je sytá, zlatavá s bohatým perlením. Vůně velmi bohatá, plná, vyzrálá, nacházíme toasty se selským máslem, jemně sušené traviny a kandované citrusy. Chuť je široká, svěží, nazrálá, přináší vše z vůně, doplňuje jemné tóny pomerančové marmelády, dlouhá suchá dochuť.

Organická vína

Augustin oranžové víno, Pálava, moravské zemské víno 2022, IWAYINI, 92,60 bodů

Barva je sytě pomerančová s tóny západu slunce. Velmi široká, kandované ovoce, hrozinky, koření, ušlechtilé dřevo.  Chuť je bohatá, plná a výrazná. Dominuje anýz, sušené traviny, višňová pecka a v dlouhém závěru kandovaná pomerančová kůra.

Více z rubriky High society

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz