Sociální sítě
Nahoru

Mezinárodní den prosecca se opět blíží

Není tajemstvím, že popularita prosecca v posledních letech neustále stoupá. Víte ale, že už 13. srpna slaví svůj mezinárodní den? Poznejte tento italský fenomén o kousek víc a naučte se rozpoznat kvalitní lahev, principy správného degustování i podávání.

Aspektů, podle kterých se při výběru prosecca můžeme řídit, je hned několik. Ty nejdůležitější informace vám ale napoví už samotná etiketa: „Najdete na ni základní informace, které vám s výběrem kvalitního prosecca pomohou. Zjistíte, kdo je výrobce, kategorii zatřídění dle zbytkového cukru, obsah alkoholu i důležité značení o místě původu,“ radí Denisa Kolaříková, sommeliérka značky Mionetto Prosecco.

Podle čeho vybírat?

Prosecco je víno s ochrannou známkou původu a musí být vyrobeno výhradně ve vybraných částech severovýchodní Itálie. Právě odtud pochází i celosvětově nejprodávanější značka prosecca Mionetto, která se i u nás těší velké oblibě.

Pokud byste rádi ochutnali to nejkvalitnější, hledejte to správné označení. „Vysoce kvalitní italská prosecca nesou označení DOCG, které zaručí důkladnou kontrolu výroby, původ hroznů i přísné sledování po nalahvování.

Oblast Conegliano-Valdobbiadene získala právo na označení DOCG a s ním i výhradní právo definovat prosecco vyrobené z hroznů pěstovaných v této oblasti jako „superiore“ v roce 2010. Najdete v ní 15 obcí, které produkují vůbec to nejkvalitnější prosecco v okolí,“ upřesňuje k výběru Denisa Kolaříková. Prosecca se značkou DOC rovněž podléhají přísným předpisům. Mají kontrolovaný původ, dobu zrání, výrobní technologii a požadovanou kvalitu. Nicméně pravidla jsou mírnější než pro status DOCG. Oblast se skládá z devíti provincií v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia.

Suché i méně šumivé

Označení brut, extra dry a dry udává podíl zbytkového cukru. „Pokud dáváte přednost sušším variantám vín, zaměřte se na variantu „brut“. Pro ty, kteří preferují sladší, doporučuji variantu „dry“ s vyšším podílem cukru na litr,“ dodává Denisa Kolaříková.

Prosecco najdete ve dvou variantách odlišujících se podle tlaku v lahvi. Označení spumante nesou ta šumivá vína, která jsou uzavřena korkovou zátkou. Frizzante poznáte podle jemnějšího perlení a šroubového uzávěru.

Degustace a servírování

O tom, zda je vámi zvolené prosecco v pořádku, se nejlépe přesvědčíte ochutnáním. To je v podstatě obdobné jako u vína. „Při degustování byste se měli řídit třemi základními pravidly, a to vzhledem, vůní a chutí,“ radí sommeliérka značky Mionetto. Po nalití do sklenky by víno mělo krásně perlit. Letmým pohledem skrze sklenku ověřte, zda je víno čiré a čisté. Jemným přičichnutím k okraji sklenky byste měli cítit příjemné ovocné a květnaté vůně. Poté ochutnejte a zaměřte se na intenzitu perlení a celkový projev chuti, který by měl odpovídat tomu, co jste cítili při přičichnutí. Sommeliérka upozorňuje, že prosecco by se mělo podávat ve sklenici tulipánového tvaru: „Tento druh sklenic umožní postupné uvolňování aromat z vína a perlení díky kónickému zaoblenému tvaru neuniká tak rychle. A tím se prodlužuje i ideální doba konzumace.“

Jak na správné skladování?

Italské šumivé víno byste měli ideálně skladovat vleže, v chladném a tmavém prostředí s teplotou kolem 4-6 stupňů Celsia. V domácím prostředí tyto podmínky spolehlivě zajistí i běžná lednice. Před samotnou konzumací je dobré nechat lahev nachladit minimálně 24 hodin.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz