Sociální sítě
Nahoru

Hodinky PRIM Tycho Brahe jsou zpět v nové podobě

Luxusní české hodinky PRIM, inspirované osobností slavného astronoma, vznikly v manufaktuře společnosti ELTON hodinářská již v několika úspěšných verzích, včetně bronzové. Nyní se vrací v novém provedení. Vedle připomínky Tycha Brahe v sobě nesou odkaz historické hvězdárny, založené roku 1929 v Krušných horách, která v průběhu let doslova zmizela z povrchu zemského. Existuje ale plán, jak ji zachránit. Novoměstské hodináře s ním oslovil podnikatel a nadšenec Vít Musílek, který přišel s nápadem na unikátní filantropickou aukci. Jeho součástí jsou hodinky PRIM TYCHO BRAHE KOSMOS.

Sám Tycho Brahe, jemuž jsou nové PRIMky věnovány, náramkové hodinky jistě nenosil. V době jeho života, tedy v 16. století, totiž nebyly právě běžným doplňkem. Tycho Brahe však proslul především precizním astronomickým pozorováním pohybu hvězd a planet. Přesné měření času bylo pro něj tedy mimořádně důležité. Svou činností se zapsal do dějin jako jedna z nejvýraznějších osobností rudolfínské Prahy a proto není náhodou, že hodinky, které inspiroval, se pyšní stejně výrazným designem.

Pouzdro je vyrobeno z broušeného titanu, který perfektně ladí s nerezovými ručkami. Vteřinovka je ozvláštněna miniaturou ve tvaru měsíce. Indexy jsou vyvedené nadčasovým bezpatkovým fontem. Číselník se pyšní efektem luminiscence, takže čas lze z hodinek pohodlně vyčíst i ve tmě (ručky svítí modře).

Na dýnku objevíte další působivý detail. Zadní stranu pouzdra zdobí grafika hvězdné oblohy, přesně tak, jak noční nebe vypadalo přesně před 75 lety, tedy v roce 1949, který se pojí se založením československé hodinářské tradice. Astronomickou mapu vytvořila pro společnost ELTON hodinářská Ústecká hvězdárna v rámci společného projektu, který pomůže se záchranou této unikátní památky.

Jedna z technologicky nejvyspělejších hvězdáren byla postavena v Krušných horách v roce 1929. Její příběh je jedinečný v mnoha ohledech; hvězdárna například používala přístroje z Grónského moře z roku 1882 a její astronomický teleskop dodnes využívá Astronomický ústav ČR. V květnu 1945 byla však označena jako „ústav nepřátelský českému národu“ a následně zrušena. Veškerý její majetek připadl Univerzitě Karlově. Roku 1954 byla hvězdárna přidělena národnímu podniku Meva pro účely civilní obrany. Už o pár let později však zůstala opuštěná a bez využití skončila v zapomnění.

Pozemek, na kterém stála, však před několika lety koupil podnikatel Vít Musílek. Když pod nenápadnou hromadou kamení objevil pozůstatky unikátní stavby, rozhodl se hvězdárně vdechnout nový život. Oslovil českého výrobce hodinek a společně se zapojili do projektu, jaký tu ještě nebyl.

Prototyp hodinek PRIM TYCHO BRAHE KOSMOS LE s číslem 000 tedy poputuje do filantropické dražby, jejíž výtěžek bude kompletně věnován na renovaci hvězdárny. Majitel, kterému se podaří hodinky získat, bude vlastnit naprosto unikátní sběratelský kousek.

Součástí aukce hodinek bude totiž jejich let na kraj vesmíru. Stanou se tak prvními hodinkami vyrobenými v Česku, které se dostanou do vesmíru. Konkrétně se „podívají“ do stratosféry přibližně do jedné třetiny hranice vesmíru. Dražbu, která začíná 1. září, ve spolupráci s Galerií KODL a Artslimit realizuje přímo Vít Musílek.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz