Sociální sítě
Nahoru

Studio archicraft představilo restauraci na pražském letišti

Holešovický architektonický ateliér patří mezi renomované tvůrce gastronomických projektů. Stojí za úspěšnými realizacemi restaurací Masaryčka, konceptu Pilsnerka či bistra Mojo a v Česku téměř nemá konkurenci.

Existuje jen málo studií, která by měla za sebou více realizací restaurací, bister, kaváren či fastfoodů, ať už sólových nebo řetězcových, v novostavbách nebo zrekonstruovaných historických budovách. Nejnovější gastro počin studia má podobu restaurace Aeroporto na pražském letišti. Reprezentuje synergii moderního designu, kvalitní gastronomie a příjemné atmosféry.

Nový návrh restaurace vychází z přepracované dispoziční a designové koncepce stávající restaurace Porto na terminálu Sever 2 na pražském letišti Václava Havla. „Přáním investora bylo přinést do interiéru moderní trendy restauračního designu a příjemnější atmosféru vycházející částečně z italského prostředí. Na rozdíl od původní dispozice se restaurace dělí do tří částí, přičemž každá nabídne trochu jiný charakter sezení a zážitku,“ říká k zadání Jan Tomáš Cieśla, zakladatel ateliéru archicraft.

Sortimentem restaurace navazuje na mezinárodní kuchyni a zahrnuje osvědčené bestsellery jako jsou hamburgery, salát Caesar a vybrané druhy českých jídel.

Studio archicraft se však nezastavuje jen u hranic architektury, designu a provozu, ale myslí i na globální vizuální identitu podniku, jedno, jestli se jedná o sólový podnik nebo větší řetězec.

Jsme zvyklí trávit dlouhé hodiny s grafickými designéry. Každý gastro brand totiž prochází vývojem. Zvláště řetězce fungují v pěti až sedmiletých cyklech, ve kterých provádí obměnu, ať už grafiky, webových stránek a propagačních materiálů, nebo obecně komunikace a často právě i interiérů. Náš architektonický návrh by to vše měl reflektovat a zohledňovat, v jaké fázi se značka právě nachází,“ dodává zakladatel studia archicraft.

Identita a grafika restaurace Aeroporto jsou pečlivě promyšleny tak, aby zaujaly širokou škálu hostů. „Těší mě, že jsme u tvorby projektu mohli být od začátku a podílet se na tvorbě identity značky. Logo kombinuje jeden z hlavních prvků interiérového designu v podobě opakujících se linií. Ty symbolizují proud vzduchu vznikající za letounem a letištní dráhu,“ upřesňuje Jan Tomáš Cieśla s tím, že motiv v interiéru ztvárnili za pomoci vlnitého plechu, který hojně využili zejména ve výčepní části.

S tematikou linií se ale můžeme setkat i na dělících nábytkových příčkách v podobě lakovaných trubek a plechů nebo na stěnách s keramickým obkladem. Na grafické identitě pracovali kolegové Adéla Bláhová, Jan Jiráček a Daniela Vlasáková.

Realizace restaurace Aeroporto představovala výzvu z hlediska požárních limitů. „Nehořlavost materiálu byla klíčovou podmínkou, a to především v částech pojících prostor restaurace s letištní chodbou. Nicméně díky inovativnímu, neotřelému přístupu k výběru a kombinaci materiálů se podařilo splnit všechny požadavky a vytvořit tak prostředí, které je nejen bezpečné, ale esteticky působivé a funkční,“ říká Lenka Bartoňová, architektka studia archicraft a dodává: „Nejraději pracujeme s přírodními materiály, i proto jsme v návrhu hojně využili dub. Kontrastním prvkem je kov, který je patrný na dělících nábytkových příčkách i v průčelí restaurace.“ Interiér díky tomu působí moderně, ale zároveň nabídne v jinak rušném letištním prostředí příjemnou, klidnou atmosféru.

Na základě zadání investora měl být prostor restaurace rozdělen do tří částí, které budou fungovat samostatně, ale zároveň působit jako harmonický celek. „Požadavek zahrnoval, aby jednotlivé části restaurace byly z chodby uzavíratelné roletami tak, aby v době, kdy daná část není v provozu, do ní nebylo možné vstoupit. Rolety v průčelí tak reflektují vnitřní dělení restaurace,“ říká k dispozičnímu návrhu Jan Tomáš Cieśla. „Interiér opticky dělí atypické příčky z ocelových lakovaných trubek, které v kombinaci s dřevěnými zády lavicového sezení působí netradičně, ale zároveň představují příjemný předěl. Navíc navazují na symboliku vertikálních linií, která je patrná napříč celým interiérem,“ říká k dispozičnímu dělení Lenka Bartoňová z holešovického studia archicraft.

Prostor u barového pultu se vyčlenil jako snídaňová zóna neboli bistro. „Cílem bylo vytvořit prostor, kde musí mít zákazník na první pohled jistotu, že stihne snídani, aniž by zameškal let. Do interiéru jsme zakomponovali vitrínu s prodejem rychlých jídel, pohodlné čalouněné židle s područkami a vysoké sezení v části, která umožňuje výhled do letištní chodby. Materiálům dominuje dřevo v kombinaci s netradičním pojetím lakovaného vlnitého plechu a černo-bílá keramická dlažba, která prostor opticky odděluje od další části restaurace a zároveň navádí pohyb zákazníka,“ říká Lenka Bartoňová.

Střední část dispozice je určená pro rychlý výdej jídel. Obrat zákazníků by zde měl být co možná nejvyšší. „Největší část restaurace je určená pro obědy a večeře, i proto jsme prostor koncipovali jako jídelnu s co největším počtem míst k sezení. Stoly jsou dřevěné, z masivní dubové spárovky, na podlaze jsme využili keramickou dlažbu s dekorem betonu,“ doplňuje architektka. Zadní část má být určena pro uzavřenou společnost. „Přáním investora bylo, aby prostor umožnil vyskládání dvou velkých stolů po šestnácti až osmnácti lidech pro větší firemní zájezdy. Součástí je i promítací plátno,“ uzavírá Lenka Bartoňová.

Restaurace Aeroporto na pražském letišti přináší nový standard gastronomického zážitku. Představuje symfonii moderního designu, kvalitní gastronomie a přívětivé atmosféry. Návrh z dílny holešovického studia archicraft dokazuje, že i letištní restaurace může poskytnout kvalitní služby v příjemném moderním prostředí.

Více z rubriky Restaurace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz