Sociální sítě
Nahoru

Dny čistoty vypuknou po celém světě v pátek, v Jižním Tyrolsku potrvají třináct dní

Ukliď si svoji ulici, stezku v přírodě za domem nebo oblíbený kopec. Kdy jindy, když ne teď. V pátek 20. září začínají mezinárodní tzv. CleanUp Days/Dny čistoty. I v Jižním Tyrolsku se vydají sbírat odpadky a čistit přírodu stovky, nebo spíš tisíce lidí. A mají na to dokonce víc dní než jinde.

Jihotyrolské CleanUp Days se zaměřují na úklid, zejména přírodní krajiny, ale také prezentaci udržitelného cestovního ruchu. „Často zahrnují i související aktivity jako workshopy, přednášky a komunitní akce. Dobrovolníkům tu pak někdy poskytují drobné odměny a uznání v podobě třeba účastnických listů. Chceme tak podporovat pocit sdílené odpovědnosti za životní prostředí, zdraví a posilovat komunity, aby se pozitivně podílely na odpadovém hospodářství,“ říká Artur Costabiei z jihotyrolské centrály cestovního ruchu IDM.

Dny čistoty jsou jedinečnou akcí, při které lidé společně vyčistí přírodu. Loni se tu účastnilo 2500 lidí, kteří sbírali odpadky na 1750 km 254 horských stezek. Několikadenní akci pořádá opět společnost Patron e.V. a koná se ve 13 nejmalebnějších oblastech Jižního Tyrolska. Tady je jejich výčet: Val d´Ega/Eggental, Alpe di Siusi/Seiser Alm, Val di Funes/Villnöss, Valdaora/Olang, Aldino Redagno/Aldein Radein, Val Passiria/Passeiertal, Valle Aurina/Ahrntal, Valle di Casies-Monguelfo-Tesido/Gsieser Tal-Welsberg- Taisten, Tre Cime/Drei Zinnen, Lana a okolí, Rio Pusteria/Gitschberg-Jochtal, Luson/Lüsen a Racines/Ratschings.

Dny čistoty jsou součástí hnutí #plasticfreepeaks, které si klade za cíl, aby se na vrcholcích hor i všude v přírodě lidé chovali zkrátka ohleduplně k životnímu prostředí a udržitelně. Protože právě Jižní Tyrolsko se profiluje jako místo ideálního soužití s přírodou, projevující se vysokou kvalitou života. Ne náhodou patří zdejší přírodní kulisy na světoznámý seznam kulturního dědictví UNESCO.

Tato nejsevernější italská provincie se pak řadí k nejoblíbenějším a nejkrásnějším destinacím pro trvalé žití i atraktivním cílům cestování. Region se může pochlubit jedinečnou kombinací alpské a středomořské krajiny, ohromujícími Dolomity, půvabnými horskými vesničkami i rozlehlými vinicemi na stráních nebo v údolích. Tento mix nejenže přitahuje turisty, ale také podporuje silné povědomí o přirozené ochraně životního prostředí a přírody.

Jak se zapojit do společné uklízení, kdyby vás třeba napadlo spojit výlet s dobročinnou akcí? „Je to jednoduché. Zapojit se může každý. Přivítáme všechny, kdo pomůžou sbírat odpadky a přispějí k ochraně přírody,“ dodává Costabiei. Registraci a další podrobnější informace najdete na oficiálních webových stránkách v sekci CleanUp.

Během těchto dní se v Jižním Tyrolsku uskuteční zajímavé akce spojené se sběrem odpadu. Už v pátek 20. září třeba komunitní výšlap v Seis, organizovaný spolu s úklidem a workshopem. V sobotu 21. září výlet k jezeru Lago di Carezza/Karersee s přednáškou o oběhovém hospodářství v horských sportech se společností Salewa a ve spolupráci s POW Italy & the Picnic Club.

Kromě toho budou po celou dobu CleanUp days v různých regionech organizovány akce s průvodcem, společné sbírání odpadků, kde možná najdete nové přátele. V loterii CleanUp pak získáte odměny za vaše úsilí, jako třeba lunchboxy, sportovní prádlo s merinem, balíčky příslušenství od společnosti Fjällräven, pobyty v prémiových hotelech a horských chatách v Jižním Tyrolsku nebo účast na túrách a workshopech s průvodcem včetně jógy. Pouze musíte nahrát do aplikace fotografii svého sběru odpadků.

Dny úklidu mají kořeny v celosvětových environmentálních hnutích v osmdesátých letech minulého století. Jednu z prvních iniciativ zorganizovali v Estonsku pod názvem Let´s do it/Udělej to v roce 2008, kdy tisíce dobrovolníků v jediný den uklidily svá města. Od té doby se koncept rozšířil do světa.

První velkou organizovanou akcí byl Světový den úklidu v roce 2018. Počty účastníků se liší podle regionu a roku, ale Světový CleanUp Day je nyní jedním z největších občanských hnutí na světě. Loni 16. září se ho zúčastnilo 19,1 milionu lidí ze 198 zemí.

Šířeji pojato se jedná o celosvětové nebo regionální akce zaměřené nejen na úklid odpadků, ale obecně na ochranu životního prostředí a zvyšování povědomí o ochraně přírody. Lidé se teď snaží čelit znečištění zejména plastovým odpadem a inspirovat k činnostem chránícím přírodu. Cílem je i osvěta v oblasti nakládání s odpady a propagace udržitelnosti. Akce organizují místní samosprávy, nevládní organizace nebo ekologické skupiny. Otevřeny zůstávají všem od místních obyvatel a sousedů po turisty, od rodin přes studenty k zaměstnancům firem a institucí.

CleanUp Day se koná i v tuzemsku, letos v pátek 20. září, pod názvem Ukliďme Česko. Pořádá ji stejnojmenný spolek s lokálními organizátory podle interaktivních map. Více informací najdete na jejich webu.

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz