Tech | 14.10.2024 | Marek Zelený

Zástupci ProLab Engineering představí své drony na veletrhu Future Forces Forum

Veletrh obrany a bezpečnosti Future Forces Forum se uskuteční na PVA EXPO v pražských Letňanech již tento týden, od 16. do 18. října. Propojuje uživatele nejmodernějších technologií v oblasti vojenské i civilní bezpečnosti s výrobci i vědeckovýzkumnými pracovníky z celého světa.

Jedním z takových výrobců je česká spin-off společnost ProLab Engineering, která na trh uvádí víceúčelové drony pro civilní i vojenské využití. Mohou sloužit pro přepravu zvláštní munice či jiného materiálu. Pozemní pásové drony jsou určeny do středního až těžšího terénu. Jsou to velmi silné stroje, utáhnou letadlo, traktor nebo autobus. Mají univerzální koncepci s tříbodovým závěsem, například na nosič pro raněné vojáky.

Jednatel společnosti, Petr Hnízdil, se vývoji autonomních dronů, letadel i pásových vozidel pro civilní i armádní využití věnuje dlouhodobě. Nyní je se svým týmem v čele s děkanem Technické fakulty České zemědělské univerzity (ČZU) Jiřím Maškem představí odborné veřejnosti.

Zástupcům Technické fakulty ČZU se podařilo díky vstupu silného partnera založit spin-off společnost ProLab Engineering. S podporou pana Jaroslava Strnada se společnost na plno může věnovat vývoji autonomních zařízení, bezpilotních leteckých a pozemních vozidel. Pod jeho záštitou vzniká strategie k uvedení na trh unikátních a individuálních řešení pro civilní i armádní využití.

„V našem spojení vidím obrovský potenciál pro rychlý růst. Díky znalostem a zkušenostem celého týmu z ČZU a díky našim výrobním kapacitám i znalosti trhu vzniklo unikátní spojení, které bude nabízet svá řešení civilnímu, záchranářskému i obrannému průmyslu,“ říká Jaroslav Strnad, partner projektu, majitel CE Industries.

„Díky tomu můžeme reinvestovat prostředky získané z komerčního úspěchu zpět do výzkumu, čímž vzniká udržitelný cyklus inovací. Navíc je to příležitost pro studenty, doktorandy či pro mladé vědce k účasti na reálných projektech a jejich zapojení do komerčních aktivit,“ říká Jiří Mašek, děkan Technické fakulty ČZU.

ProLab Engineering si nyní začíná budovat své jméno i ve světě. „Podepsali jsme strategické partnerství s několika významnými holdingy v Indonesii, Malajsii a Austrálii. Díky podpoře pana Jaroslava Strnada došlo k tomu, že jsme první prototypy dokázali přetransformovat na předprodukční výrobky, které jsou připraveny na průmyslovou sériovou výrobu. Rovněž se nám podařilo zbavit se závislosti na čínských technologiích, což považujeme my i naši zákazníci za zásadní. Oslovili jsme hlavně české výrobce, které jsme spojili dohromady a téměř všechny komponenty jsou vyráběné zde v České republice, “ říká Petr Hnízdil, jednatel a šéf vývoje ProLabu.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz