Pánské hodinky | 19.10.2024 | Jan Pešek

Uhrančivě zelený Worldtimer od Frederique Constant

Až dosud byly hodinky Classic Worldtimer Manufacture laděny do tří dominantních barev na naší planetě: denní bílé, noční černé a oceánské modré. Nyní do série přibyly dvě nové limitované edice ve čtvrté barvě: lesní zelené.

Každé hodinky jsou uloženy ve 42milimetrovém pouzdře z oceli (718 kusů) nebo 18karátového růžového zlata (36 kusů), na číselníku mají mapu světa, okénko s datem a tmavě zelený kožený řemínek a jsou zdobeny různými povrchovými úpravami. Manufakturní kalibr umožňuje svému nositeli odečítat časová pásma 24 měst vypsaných na 24hodinovém okruží a poskytuje také ukazatel data. Pro zachování jednoduchosti se stále všechny funkce nastavují pouze s pomocí korunky.

Jediné, co v této kolekci chybělo, byl čtvrtý barevný rozměr, na který většina sběratelů netrpělivě čekala poté, co jej Frederique Constant naposledy použil v roce 2018: zelená barva lesů, hor a kopců, které se nacházejí na každém z kontinentů Země. Tento univerzální odstín aktuálně patří v hodinářství k nejvyhledávanějším a dokonale se hodí pro model s vyobrazením planety Země.

Kartáčovaný číselník s vyobrazenou mapou světa v jemné, harmonicky zelené barvě, která se mění v závislosti na úhlu dopadu světla. Zelená plocha slouží jako pozadí pro kontinenty s věrnou reprodukcí hlavních pevninských masivů vyobrazených ve vyšším reliéfu; leštěná povrchová úprava je jasně a zřetelně odlišuje od moří a oceánů. Okénko s datem na 6. hodině je ukázkou veškerého talentu řemeslníků manufaktury Frederique Constant: jemně vroubkované okolí, matný kroužek data (díky němuž je snadno čitelné bez nepříjemných odlesků) a gilošovaný střed zajišťují, že datumovka jasně vynikne.

Podobný důraz na přehlednost je kladen na celém číselníku. Pro optimální čitelnost i v noci je každý index potažen vrstvou Super-LumiNova – ti, kdo si potrpí na detaily, si jistě všimnou, že okolí indexů také ladí s barvou pouzdra a ruček (růžové zlato nebo ocel). Obě ručky jsou rovněž luminiscenční a pohybují se po číselníku, který je čitelnější než celý název všech 24 referenčních měst a je spojen s 24hodinovým kotoučem rozděleným na světlejší část označující denní hodiny a tmavě zelenou polovinu pro noční hodiny, čímž odpadá nutnost používat ukazatel dne a noci a číselník je méně přehledný a lépe čitelný.

Jako vždy u značky Frederique Constant platí zásada přístupnosti hodinek i pro jejich technické provedení: hodinky jsou uživatelsky přívětivé a snadno ovladatelné pro každého a hodinky Classic Worldtimer Manufacture nejsou výjimkou. Vše se ovládá korunkou, která ve výchozí poloze natahuje automatický strojek s 38hodinovou rezervou chodu. Na první pozici upravuje funkci světových časomír: datum lze nastavit jejím otočením směrem nahoru, zatímco otočením směrem dolů lze nastavit městský kotouč vyrovnáním místního času s polední polohou. Na druhé pozici korunka nastavuje hodiny a minuty; 24hodinový disk se nastavuje automaticky. Celý precizní mechanismus lze obdivovat přes safírové zadní víčko, vhodně zdobené ženevskými pruhy a fazetami podle nejlepších tradic hodinářství Swiss Made.

Nové modely Classic Worldtimer Manufacture jsou uváděny na trh pouze v limitované edici: 36 kusů s pouzdrem z 18karátového růžového zlata (489 900 Kč), odpovídajícími ručkami, indexy a zapínáním a 718 kusů s ocelovým pouzdrem (114 900 Kč) a odpovídajícími vnějšími prvky.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz