Domácí bar | 21.10.2024 | Jan Pešek

Radlík Whisky představuje svou inaugurační edici s hravým designem

Rozvíjející se českou whisky scénu letos obohatí očekávaná inaugurační whisky z řemeslného lihovaru Palírna Radlík. Tento malý výrobce byl dvakrát v řadě vyhlášen Palírnou roku a získal za své ovocné destiláty množství cen u nás i v zahraničí. Palírna Radlík s jejich první whiskou, tak pomyslně vstupuje na nové území.

Whisky nás okouzlila bohatostí chutí i přesně vymezenými pravidly výroby a kvality. Navíc je to celosvětově rozšířený destilát, který i u nás má širokou základnou nadšenců a znalců. Ti nás pak přesvědčili, že má smysl dále rozvíjet vznikající českou whisky scénu,“ říká destilatér Kamil Kutina.

Palírna Radlík po více jak třech letech práce, zkoušení a objevování, které ke každému novému začátku patří, představí pod značkou Radlík Whisky limitované stáčení 450 lahví nakouřené (Peated) a 140 lahví nenakouřené (Unpeated) single malt whisky.

Vzhledem k tomu, že při vytváření charakteru budoucí whisky chtěli vyzkoušet různé typy zpracování a postupy, byla paleta chutí pro výsledný blend poměrně široká, a tím je tato inaugurační whisky svým způsobem neopakovatelná.

Destilace probíhala na jimi navržené klasické dvoukotlové měděné aparatuře (Pot Still) doplněné o řadu autorských inovací. Specialitou je i kvašení ve vinifikátorech s přesnou regulací teploty a možností promíchávání kvasu pod ochrannou atmosférou CO2.

Slad, ze kterého každá whisky vzniká, pochází z klasických českých humnových sladoven v Bruntále a Kounicích. Při zahájení výroby Radlík Whisky testovali různé druhy sladu i specializovaných kvasinek, než se ustálili na jednom preferovaném druhu.

Sladinu si sami připravovali ve spřátelených pivovarech za pomoci druhého destilatéra Jiřího Čížka, který je zároveň i zkušeným sládkem. Díky jeho odbornosti a kontaktům spolupracovali s pivovary jako jsou Únětice, Prokopák, Bruntál, Olivův pivovar a Pikovar.

Zrání a práce se sudy jsou klíčové pro charakter budoucí whisky. Při péči o ní mohli navázat více jak dvacetileté zkušenosti se stařením sudových ovocných destilátů.

„Respektujeme, že whisky má odlišná specifika a sud je oproti ovocným pálenkám dominantnější. Vyzkoušeli jsme sudy z českého zimního dubu (výrobce Fryzelka, Bařina), z letního dubu ze Slovinska, klasické sudy po Bourbonu, po naší vinné brandy i sudy po portském a sherry. Nejvíce prostoru a času jsme však dali klasickým bourbonským sudům,“ doplňuje Kamil Kutina.

Všechny etapy geneze první Radlík Whisky jsme konzultovali s přáteli z whisky komunity, s nimi jsme ji také ochutnávali, probírali a nechávali se i poučit. Etalonem kvality je pro nás skotská single malt whisky a bohatost tohoto světa nás okouzlila,“ říká zakladatel a majitel Palírny Radlík Zdeněk Musil.

Prodej edice No. 1 Radlík Whisky nazvané „The First One“ bude zahájen 23. října v 10:00. Oba její typy Peated/Unpeated budou nabízeny za 1 200,- Kč za 0,5 l lahev o lihovitosti 45% a budou v prodeji na jejich e-shopu.

V krátké době po tom představí single cask z praženého čokoládového sladu, který jim bylo líto zcelovat s jinými sudy. V příštím roce chtějí jen v malých ochutnávkových lahvičkách nabídnout i další jednosudové vzorky. Reakce na ně by pak měly osvětlit další cestu.

Design etiket vytvořil Aleš Sadil z Pidistudia, který je jeden z nejrespektovanějších umělců specializujících se na etikety vín a destilátů. Za své práce získal uznání i v zahraničí. Pro Radlík Whisky vymyslel netypický a charakteristický tvar přední etikety. Lahev zároveň doprovodil hravou ilustrací na boční straně, která bude pro každou edici jiná. Ilustrace vznikla jako taková nadsázka. Vzešla z popisu celého projektu první whisky. Postava kosmonauta na zádech nese destilační aparaturu a dělá první krok na pomyslnou planetu whisky. V detailech je možné najít symboly odkazující k výrobě whisky a i srdce zobrazující nadšení, bez kterého by celý projekt nedával smysl.

Omlouváme se, že pro první stáčení je jen velmi omezený počet lahví. Chceme té naší „První“ dát možnost s námi stárnout a jsme zvědaví na její dospívání. Těšíme se, “ vysvětluje destilatér Kamil Kutina.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz