Pánské hodinky | 25.10.2024 | Jan Pešek

Cubitus: nová kolekce u Patek Philippe

Širokou nabídku hodinek vysoké hodinařiny i stylové modely kolekcí Golden Ellipse, Calatrava, Nautilus a Aquanaut bude od letošního podzimu doprovázet další, stejně signifikantní linie Cubitus. Nový registrovaný design zaujme čtvercovým pouzdrem se zaoblenými rohy a barevnými číselníky s reliéfní strukturou.

První tři novinky mají pouzdro o velikosti 45 mm, rozhodně však nepůsobí robustně. Zajímavý kontrast matněných a leštěných ploch pouzdra a tahu hodinky opticky zmenšuje a dodává jim na atraktivitě. Zásadní je pro značku výška strojku i samotného pouzdra, hodinky Patek Philippe jsou zpravidla velmi tenké a perfektně sedí na zápěstí.

Nejvíce technická a na hodinářské komplikace bohatá je novinka Cubitus Instantaneous Grand Date, Day and Moon Phases, reference 5822P-001. Ono „P“ v číselném označení znamená, že je vyrobena z platiny. Modely z tohoto drahého kovu opatřuje proslulá ženevská manufaktura skrytým označením – v pouzdře či lunetě je zasazen malý diamant, u této varianty konkrétně bagetového brusu.

Hodinky jsou obdařeny velkým datem (grand date) se dvěma okénky, v samostatném subčíselníku pak ručka indikuje den v týdnu a odhalí i fázi měsíce. Mezi čtvrtou a pátou hodinou se na ciferníku vyjímá mimostředná sekundovka.
Nový strojek se samonátahem (automat), kalibr 240 PS CI J LU, je opatřen šesti patenty.

Týkají se rozdělení energie potřebné pro jednotlivé ukazatele a jejich správnou funkci. Změna data musí být totiž velmi rychlá, v případě tohoto nového mechanismu je to pouhých osmnáct tisícin sekundy. Inovace zaručí dokonalé sladění velkých číslic data a možnost korekce všech indikací v kteroukoli denní dobu. Korektory jsou umístěny z boční strany pouzdra.

S nádechem vintage stylu designéři vytvořili druhý model – dvoubarevnou bicolour variantu Cubitus referenci 5821/1AR-001. Je vyrobena z růžového zlata a oceli, pohání ji automatický strojek, poprvé představený v roce 2019. Funkce data je praktická, malé okénko pro jeho zobrazení bylo umístěno na pozici třetí hodiny. Hodinky doprovází kovový tah, který opět oba materiály kombinuje. Esteticky vyvážené jsou zlaté indexy s luminiscencí a ve stejném duchu vyvedené ručky.

Puristická reference 5821/1A-001 z oceli představuje dokonalou esenci sportovní elegance. Zaujme olivově zeleným číselníkem s rozjasňujícím se efektem a horizontálním reliéfem, pro značku Patek Philippe velmi typickým.
Celou kolekci doprovází barevně i tvarem sladěné manžetové knoflíčky. Jednoduchost a čistota provedení z nich činí skvělého společníka hodinek Cubitus.

Každá kolekce značky je výjimečná. Calatrava (1932) je archetypem kulatých náramkových hodinek, harmonické proporce u Golden Ellipse (1968) byly inspirovány zlatým řezem. Nautilus (1976) je lídrem sportovně-elegantních modelů napříč trhem, kolekce Gondolo (1993) v sobě skrývá ducha stylu art deco. Linie Aquanaut (1997) je symbolem moderního až ležérního stylu. Ryze dámská linie Twenty~4 (1999) je ztělesněním nadčasové elegance.

Všechny hodinky z těchto kolekcí jsou předurčené k tomu, aby se povznesly nad pomíjivou módu, ale neztratily nic ze své krásy a přitažlivosti. I s přibývajícími léty si každá z těchto ikon hodinářského designu zachovává svou ojedinělou sílu a pozici. Pro manufakturu je každý nový model hodinek příležitostí vyjádřit svou jedinečnou vizi jemné hodinářské práce a dát průchod své fantazii. Čerpá z mnoha zdrojů inspirace a reaguje na širokou škálu vkusu zákazníků.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz