Konečně jsme se dočkali. Již potřetí si fanoušci japonských hodinek, ginů a koktejlů můžou dopřát Japonskem inspirovaný gin Ginza. Nová, v pořadí již třetí, edice přímo navazuje na tu předchozí, jedná se totiž o stejný destilát, který ale byl uložen v sudu a získal tak výrazně jiný charakter.
Myšlenka vyrobit gin, který by po destilaci prošel ještě sudem, se zrodila již před několika lety při jednom z rokování o budoucích konceptech jednotlivých edic Ginza ginu. Zrealizovat se jí podařilo v rámci třetího pokračování ginu, za kterým stojí dvojice kamarádů Honza Lidmaňský a Vojta Pospíšil.
Destilérka RUDOLF JELÍNEK, která je od počátku partnerem projektu, má bohaté zkušenosti se stařením ovocných destilátů a také má v portfoliu úspěšnou značku whisky GOLDCOCK, takže k dispozici bylo více možností, jaký sud použít.
Nakonec padla volba na sud z evropského zimního dubu, který vyrobili v bednářství Bařina v Čejkovicích v roce 2008 v rámci první pokusné dodávky sudů na zrání GOLDCOCK whisky. Ta v něm ležela do roku 2022 a poté zhruba dva roky následoval gin.
„Jsme rádi, že se nám podařilo uvést na trh sudový gin. Je to pro nás symbolická tečka za citrusem yuzu, na kterém stály všechny tři edice. Příště se vydáme jiným směrem,“ uvedl Vojta Pospíšil.
„Původní myšlenka založit vlastní značku destilátů vznikla v Japonsku, a to během degustací místních whisky. Jsem tedy nesmírně rád, že se s využitím sudu právě po whisky kruh ideově uzavřel. Konec první kapitoly Ginza ginu je tak opravdu stylový,“ prozrazuje Honza Lidmaňský.
Téměř dva roky zrání v sudu samozřejmě proměnily charakter destilátu. „Sud pozměnil aroma, ale i chuť směrem k něčemu víc kořeněnému. Já osobně tam cítím sušený pomeranč a trochu čokolády,“ popsal své pocity Miroslav Motyčka, člen představenstva destilérky RUDOLF JELÍNEK.
Vzhledem k omezené kapacitě sudu tentokrát nevzniklo 913 lahví, jako v případě prvních dvou edic, ale pouze 250 lahví o objemu 0,7 litru. Lahev vyjde na 999 Kč a v nabídce ji bude mít například e-shop s prémiovým alkoholem BestDrink.cz.