Cestování vlakem je pro mnohé nejen způsobem dopravy, ale i příležitostí k odpočinku a gastronomickému zážitku. Česká železnice si tuto skutečnost plně uvědomuje, a proto pravidelně přichází s inovacemi, které zvyšují komfort cestujících.
Nejnovější sezónní menu, které se od konce února objevuje v jídelních a bistro vozech Českých drah, je toho důkazem. Vedle pečlivě sestaveného jídelního lístku přináší i něco navíc – vizuální zážitek v podobě grafického díla světově uznávané výtvarnice Míly Fürstové.
Míla Fürstová, jejíž tvorba okouzlila nejen umělecký svět, ale i ikonické hudebníky, jako je skupina Coldplay, propůjčila svůj talent i jídelním vozům ČD Restaurant se servisem JLV. Její dílo nyní zdobí obálku jídelního lístku a přináší do cestování vlakem zcela nový rozměr. „Inspiraci pro novou obálku jídelního lístku jsem našla v kráse české krajiny, která poskytuje nekonečnou inspiraci pro každého výtvarníka. Osobně miluji cestování vlakem, zvláště pak restauračním vozem, kde si ráda dám něco dobrého na zub a nechávám se unášet pohodou a klidem cestování po železnici,“ říká výtvarnice.

Pavel Moravec, ředitel pro obchod, výrobu a marketing v rámci společnosti JLV, a výtvarnice Míla Fürstová
Jídelní vozy s nabídkou ČD Restaurant se servisem JLV se těší stále větší oblibě nejen mezi českými cestujícími, ale i na mezinárodních trasách. „Naše restaurační vozy se servisem od JLV se těší stále se zvyšující oblibě mezi cestujícími. Jsem proto rád, že jim pravidelně můžeme nabízet nové kulinářské speciality plné zajímavých chutí. Důkazem, že nabízíme na kolejích špičkovou gastronomii, je i to, že jídelní vozy Českých drah jsou populární i mezi cestujícími v Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Dokonce vidíme i trend ‚gastroturistiky‘, kdy se lidé pro své cesty přímo vybírají vlaky s restauračními vozy,“ uvádí Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.
Gastronomickou nabídku nového menu sestavila společnost JLV ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. „Sledování moderních trendů a spolupráce se špičkami v oboru. To je recept společnosti JLV, se kterým slavíme úspěchy u našich zákazníků. Nové menu představuje svěží a lehká jídla a já věřím, že se cestujícím ve vlacích národního dopravce bude líbit a bude jim chutnat minimálně tak jako současná nabídka, se kterou se nyní loučíme,“ prozrazuje Bohumír Bárta, generální ředitel JLV, a.s.

Pavel Moravec, ředitel pro obchod, výrobu a marketing v rámci společnosti JLV, a výtvarnice Míla Fürstová
Jídla pro nové menu jsou pečlivě sestavena s důrazem na kvalitní suroviny a vyvážené chutě. „V novém menu kombinujeme poctivé suroviny a výrazné chutě tradiční kuchyně. Nechybí silný hovězí vývar nebo špalek z vepřového ramínka se šťouchanými brambory. Pro vegetariány jsou připravené lehké penne s pestem z grilovaných paprik a sladká tečka je tentokrát v podobě citronového cheesecaku s medem a mandlemi, jenž spojuje osvěžující chuť citrusů s jemností mandlí,“ popisuje menu Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
Vedle skvělých chutí a moderního pojetí gastronomie se tak cestující mohou těšit i na originální umělecký zážitek. Spojení kvalitního jídla a výtvarného umění dělá z jídelních vozů ČD Restaurant něco víc než jen místo pro rychlý oběd – stává se prostorem, kde se snoubí estetika s chutí, tradice s inovací a česká železniční kultura s prvotřídní úrovní služeb.