Restaurace Hliněná bašta vítá jaro se vší parádou. Stromy a keře okolo rybníka se po zimě opět zelenají a vytvářejí doslova přírodní lázně pro duši. Stačí jen vyhlédnout z velkých oken nebo vyjít na terasu nad vodou. Tam vnímáte přírodu všemi smysly a cítíte příliv jarní energie.
Vitalitu a radost z probouzející se přírody a sílícího slunce otiskl šéfkuchař Hynek Vávra do nového jarního menu. Sezonní plodiny snoubí s delikátním masem mláďat a svěžími dezerty. Zároveň zůstává věrný i své lásce k mořským plodům a králům moří – humrům. Humra si můžete vybrat v akváriu a nechat si ho připravit tradičně na bylinkovém másle s grilovanou zeleninou a limetovou majonézou. Lahodné humří maso hraje hlavní roli i v koktejlovém salátku a ve velikonoční vaječné huspenině s jemně pikantním dresinkem.
Intenzivní chuť jara přináší svěží hráškový krém s kapiovým olejem a pikantní řeřichou. Naopak tradiční velikonoční moravská polévka Šmigrustovka voní uzeným masem, klobásou a křenem. Zdobí ji vařená vejce, však také platí za spolehlivý vyprošťovák po koledě.
Sílu vám dodá také jehněčí kolínko s výraznou omáčkou demi glace a jemným batátovým pyré nebo grilované jehněčí kotletky se šťouchanými bramborami s lístky petrželky. Z české rodinné farmy odebírá Hynek Vávra nejen jehněčí maso, ale také kůzlečí. Na pečené mléčné kůzlátko s mačkaným bramborem a listovým špenátem se sjíždějí gurmáni ze širého okolí.
Maso je tak měkké, že jednotlivá sousta lehce odloupnete vidličkou. Trojlístek mladých mas doplňuje trhaný králík na zázvoru, podávaný s bramborovými plackami a špenátem. Čerstvý špenát, petrželka, pažitka, sladký hrášek či medvědí česnek se objevují nejen v přílohách, ale i v hlavních chodech, a dokonce i v dezertech. Mechové cupcaky s vanilkovým krémem a čerstvým ovocem hrají přírodními barvami. Mrkvový dort v podobě řezu s bohatým zdobením z mascarpone krému udivuje svým neobvyklým tvarem a šťavnatým těstem s křupavými oříšky. Dáváte-li přednost lehčím dezertům, tradiční český tvarožník vás okouzlí intenzivní chutí tvarohu, která se rozplývá na jazyku.
O velikonočních svátcích doplní jarní menu mladé kopřivy a pečené kukuřičné kuřátko. Zlatá křupavá kůže na kuřecím supreme zazáří vedle glazované mrkvičky a velikonoční nádivky. Na svátečním stole samozřejmě nechybí domácí nadýchaný mazanec a medové jidášky. Velikonoční menu si můžete objednat také s sebou domů. Jarní menu v restauraci Hliněná bašta oslavuje probouzení přírody a její pestré dary. Objevte je v lahodných úpravách a užijte si svěží chutě přicházející sezony.