Degustace | 29.4.2025 | Marek Zelený

Norský talent v Praze: Do metropole přichází Quinn Odin Eliassen Pierson

Do Prahy přichází nový kulinární talent ze severu. Quinn Odin Eliassen Pierson, mladý norský kuchař se zkušenostmi z fine dining restaurací jako je Arakataka v Oslu, se přechodně usazuje v české metropoli v restauraci Benjamin14 a přináší s sebou moderní pohled na severskou kuchyni.

Čerstvý vítr ze severu, mladý norský kuchař Quinn Odin Eliassen Pierson pochází z vesnice Aurskog nedaleko Osla a v Praze se dočasně usadil díky své partnerce, která zde získala prestižní stáž na norské ambasádě. On sám ale rozhodně nezůstává pozadu – za sebou má mimořádně zajímavou profesní dráhu.

Nejvýznamnější zkušenost nasbíral v renomované restauraci Arakataka v Oslu, kde působil jako Chef de Partie pod vedením Andrease Fjellheima – vítěze mezinárodní soutěže Global Young Chef 2024 a člena národního kuchařského týmu Norska. V Arakataka se zaměřoval zejména na práci s grilem, fermentaci a využití celých zvířat v duchu udržitelné gastronomie.

Předtím působil také jako Sous Chef v exkluzivním privátním klubu Norske Selskab. Díky tomu má bohaté zkušenosti nejen s fine diningem, ale i s tvorbou nových sezónních menu a s prací pod tlakem.

Quinn je kreativní, zodpovědný a vášnivý kuchař, který miluje nové výzvy. Plynně hovoří norsky i anglicky a jeho kuchařský styl propojuje preciznost severské kuchyně s inspirací z Asie. Právě svůj talent společně rozvíjí po bohu dlouholetého šéfkuchaře restaurace Benjamin14 Jakubem Červenkou. Mají společný styl vaření a vnímání fine diningu jako takového. Chody v 8-mi chodovém degustačním menu B14 se postupně obměňují každý týden v závislosti na dostupnosti lokálních, sezónních surovin. Ovšem každý chod je doslova vysokou gastronomií. Kdo by nechtěl na jaře ochutnat jesetera ve svěží kombinaci s kopřivami a šťovíkem, nebo kachnu s medvědím česnekem. Dezert jablko s ibiškem, citronovým tymiánem a ciderem napoví mnohé a nic. O to právě jde. Klasické lokální suroviny v neotřelých kombinacích a nečekaných strukturách. Detaily jednotlivých chodů doplní u stolu přímo šefkuchař. O tom je pravý a nefalšovaný fine dining, který od samého začátku restaurace Benjamin14, má v hledáčku ikonický Michelin Guide.

Kam jinam zajít v rozkvetlé Praze než právě do Benjamin14, když chcete zažít světový fine dining s českým akcentem.

Související články
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz