Víte, že i v centru Prahy můžete zažít kulinářskou cestu kolem světa? V The Monkey Baru, první městské džungli kousek od Václavského náměstí, na vás čeká od 16. 5. 2025 úplně nové menu, které připravil šéfkuchař Jakub Vyškovský. Své zkušenosti sbíral v michelinských restauracích – v londýnském L’Atelier de Joël Robuchon (1★) a v německém Überfahrtu (3★). Teď přináší do Prahy nečekané kombinace chutí, exotické ingredience a inspiraci z celého světa.
Že právě teď nemáte čas se sbalit a vydat se na cestu kolem světa? Nevadí, vezmeme vás na ni i tak. Stačí navštívit The Monkey Bar a nechat se unést novým menu, které je pečlivě sestavené tak, aby každé jídlo nabídlo jedinečný pohled na světové gastronomické trendy. Pozvěte přátelé a vychutnejte si tuhle vzrušující cestu plnou překvapení z Prahy. Nebudete litovat.
Šéfkuchař Jakub Vyškovský má talent každý pokrm proměnit v oslavu chutí. Ještě aby ne, v gastronomii působí bezmála dvacet let. Vaření ho bavilo už od malička a tahle vášeň ho postupně zavedla do těch nejlepších kuchyní Evropy. Jednou z nejzásadnějších zkušeností pro něj byla práce v německé restauraci Überfahrt, oceněné třemi michelinskými hvězdami. Pod vedením Christiana Jürgense se tam naučil, co znamená dokonalost v každém detailu – od chutí až po čistotu a organizaci na pracovišti.
„Zažil jsem zde úplně jinou úroveň práce, přemýšlení a vytváření jídel na špičkové úrovni. Na tuto zkušenost jsem velmi hrdý. Možnost pracovat v tříhvězdičkové michelinské restauraci jsem měl jako jeden z mála v tuzemsku. Mnoho českých kuchařů si v té době muselo platit za možnost praxe v michelinské restauraci, zatímco já jsem měl tu čest být tam zaměstnán a nastoupit jako plnohodnotný člen týmu,” říká šéfkuchař The Monkey Baru Jakub Vyškovský. Nezapomenutelnou etapou byla i tříletá zkušenost v londýnském L’Atelier de Joël Robuchon (1★ Michelin), kde pracoval po boku Jérémyho Page. Právě tam začal jinak přemýšlet o surovinách, technikách i celkové filozofii vaření – a tahle inspirace ho provází dodnes.
Na otázku, proč jeho další kroky vedly právě do The Monkey Baru odpovídá zcela jasně: “Zaujal mě koncept restaurace — baru. Snažíme se být jiní, a tak trochu ‘crazy‘. Mám rád naši odlišnost, líbí se mi, že The Monkey Bar není jen další bar ve městě. Mám tu velký prostor a svobodu v rozhodování, což je pro mou práci důležité. Líbí se mi také to, že se snažíme dělat věci jinak než ostatní,” říká Jakub Vyškovský a dodává: “Servírujeme chody s intenzivními chutěmi, což je pro mě zajímavý a inspirativní přístup.”
O tom se nakonec můžete přesvědčit sami, když se vydáte ochutnat nové menu. To vás přenese do Afriky, Ameriky, Asie, a nakonec se opět vrátíte domů do Evropy. Nosnou myšlenkou nového menu restaurace The Monkey Bar jsou tedy čtyři kontinenty. Stejně jako koktejly, typické pro zdejší bar, které také pochází z různých koutů světa, chtěl šéfkuchař tuto rozmanitost přenést i do tapas menu. V každém pokrmu jsou použity vybrané ingredience typické pro dané kontinenty, což hostům umožňuje objevit nevšední chutě, které běžně jinde nenajdou a jen tak neochutnají.
„Osobně doporučuji langustovou raviolu s omáčkou z foie gras, máslovým zelím a lanýži. Jedná se o recept, který jsem se naučil během svého působení v michelinské restauraci v Londýné,” říká Jakub a nezdráhá se přidat další doporučení: “Nigiri s foie gra, tuňákem a Watermelon tataki. Je to fusion hned několika různých vlivů a chutí, což mě vždy inspiruje.” Nechte se inspirovat i vy a vydejte se na cestu kolem světa do The Monkey Baru.