Restaurace | 18.6.2025 | Marek Zelený

V Tritonu čaruje francouzský cukrář

Cukrář mívá v restauraci výsadní postavení. Chuť oné „sladké tečky“ na závěr obvykle uzavírá hodování a také úspěšné hodnocení celého oběda či večeře.

V lepších restauracích musí být cukrář kouzelníkem, neboť před ním stojí hned několik těžkých úkolů. Jeho chod by neměl být těžký, ale spíše hosta osvěžit a současně potěšit svou kreativitou a unikátní chutí. To všechno do puntíku splňují dezerty francouzského cukrářského mága Marca Le Breton, který řadu let čaruje v restauraci Triton a jehož sladké opusy se již staly legendou. Jeden z nich vás překvapí ve všech směrech. Představíme vám Pavlovu, jakou jste ještě neviděli. A nechutnali.

Všichni milují Pavlovu, legendární dezert stvořený jako poctu ruské primabaleríně jejíž sláva kulminovala na počátku 20. století. Jenže Marc Le Breton tenhle nadýchaný cukrářský skvost stvořený z bílků a cukru, který je křehký stejně jako dokonalá baletní kreace či obláček na letní obloze, obrátil tak trochu naruby. A v podniku, kde se snoubí tradice s vizionářstvím, nabízí svým hostům skutečný kulinární unikát: Pavlovu ve veganské podobě. Tedy Pavlovu bez vajec.

Jak je to možné? Místo bílků použil Aqua fabu, vodu z cizrny vyšlehanou do dokonalé pěny. Ta mu posloužila jako základ, na kterém rozehrál své chuťové představení. Jednu z rolí dostal brazilský kokos, s texturou jemného sněhu a chutí tropického slunce, další pak špičková matcha – zelené zlato z Japonska, které nepřináší jen výraznou barvu, ale vnáší do dezertu také meditativní klid. Hlavní roli sehrají slaďoučké, téměř omamné sicilské jahody. K nim se váže osobní vzpomínka.

„Jejich vůně mi připomíná letní trhy v Katánii, kde jsem jednou omylem zakoupil tři kila. Ochutnal jsem, a pak znovu a znovu. A snědl jsem je všechny během jediného dne. Nikdy jsem tak skvostné jahody nejedl,“ vzpomíná Marc Le Breton. K finálnímu výsledku je třeba přidat ještě precizně temperovanou, veganskou bílou čokoládu. A zázrak je na světě. Pavlova zrozená jako veganský experiment s nádechem exotických koutů Sicílie, Brazílie a Japonska. Tohle prostě musíte ochutnat.

Jak neskromně podotýká šéfkuchař restaurace Triton Tomáš Kohút: „Náš cukrář je kouzelník. A možná rovnou ten nejlepší v Praze!“ Zdá se vám to příliš nafoukané či sebevědomé? Můžete to sami prověřit. Ale jedno je již dopředu jisté. Tak revolučně připravenou Pavlovu jste ještě určitě nejedli.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz