Viña Leyda se v posledních letech stává jedním z nejuznávanějších vinařství celé Chile. Jako historicky první pěstovalo víno v chladných oblastech okolo údolí Leyda poblíž západního hornatého pobřeží. „Leyda se dá v kontextu jihoamerických vinařů bez nadsázky označit za revolucionáře. První vína z nejchladnější části Chile představilo vinařství světu už v roce 1998. Od té doby získalo řadu ocenění i status producenta jednoho z nejprestižnějších vín odrůdy Pinot Noir v celé zemi,“ vysvětluje head sommelier pražské restaurace Grand Cru Jakub Čebiš. Produkty tohoto vinařství distribuuje v České republice a na Slovensku společnost Premier Wines & Spirits. Některá vína od Viña Leyda se chuťově hodí k rybím pokrmům a bramborovému salátu, jsou tak ideálním doplňkem ke štědrovečernímu stolu. Vinice Viña Leyda jsou situovány pouhých 7 km východně od Tichého oceánu a 90 km západně od hlavního města Santiago de Chile. Zdejší půda a podmínky učinily z regionu vhodné místo pro pěstování vína. Se suchem si firma poradila vybudováním osmikilometrového potrubí vedoucím do řeky Maipo. „Vinice zde vlastní jen opravdu málo vinařů. Viña Leyda se svými 290 hektary s přehledem představuje hlavního producenta,“ dodává Čebiš. Pojmenování vinařství nevychází pouze z názvu oblasti, ale také ze starého vlakového nádraží, které vyhořelo v osmdesátých letech. Silueta tehdejší budovy dodnes tvoří logo společnosti. Údolí Leyda získalo status oficiální vinařské oblasti v květnu 2002, tamní víno se od té doby označuje jako Leyda Valley D.O. Chilské Viña Leyda nabízí své produkty v několika kategoriích lišících se dle stáří i ceny. Velice populární jsou v Chile například vína z tradiční řady Reserva. Patří k nim především Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir a Syrah. „Kvůli citrusovému aroma a výrazné minerální chuti se k Sauvignon Blanc výtečně hodí marinované ryby v doplnění vídeňského bramborového salátu. Jinými slovy jde o skvělou volbu k rodinné vánoční večeři,“ vysvětluje head sommelier Jakub Čebiš z restaurace Grand Cru.
Více z rubriky Gastro
-
Champagne Deutz sbírá v novém Průvodci champagne skvělá hodnocení
V nejnovějším vydání prestižního průvodce světem šampaňského od renomovaného kritika vín Tysona Stelzera získalo populární Champagne Deutz vysoké hodnocení a upevňuje...
7.5.2024 -
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde – nicméně, je známá svým unikátním přístupem...
6.5.2024 -
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si,...
3.5.2024 -
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je...
29.4.2024 -
Baron Hildprandt získal zlatou medaili v mezinárodní soutěži Monde Selection Quality Awards
Ve významné mezinárodní soutěži kvality výrobků Monde Selection Quality Awards získal Baron Hildprandt Ze zralých hrušek zlatou medaili za vynikající kvalitu....
29.4.2024 -
Poslední večeře na Titanicu – tentokrát bez ledové koupele
Kreativně, moderně, a hlavně v bezpečí. Vyhlášená restaurace Triton umístěná v působivé secesní jeskyni na Václavském náměstí připravila na letošní jaro...
26.4.2024 -
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou...
23.4.2024 -
La Veranda představuje nové chutě
La Veranda je jiná než ostatní fine diningové restaurace v Praze. Zde se již přes dvacet let podávají excelentní pokrmy, které...
17.4.2024 -
Legendární italská víla dezertů Ambra Campodonico představila v Praze svůj „CHECK INN CAKE“
Ponořte se do lahodné hry chutí a textur s novým dezertem, který exkluzivně pro hotelovou síť Czech Inn Hotels vytvořila v...
11.4.2024