Sociální sítě
Nahoru

Ondřej Berkus s duší severu

Při výrobě hodinek na zakázku lze ovlivnit nejenom jejich design či využité materiály, ale také funkčnost, respektive výběr uloženého strojku. Na počátku projektu výroby sportovního chronografu #21 stála láska k horám, sněhu a lyžování. Těmto elementům pak bylo podřízeno vše a v dílnách Ondřeje Berkuse tak mohl vzniknout model se severskou duší a přízviskem „Ski & Mountains“.

Český hodinář a nožíř Ondřej „Papi“ Berkus se začíná proslavovat především díky svým unikátním výrobkům z damascenské oceli. Její struktura a vzhled ho jednoduše imponuje. Své nadšení navíc dokáže přenést i na další, a proto má vždy ve svém ateliéru na pilno. Pokud zrovna nevyrábí hodinky, pracuje na nožích vystřelovacích či se zavírací čepelí, které vycházejí pochopitelně z limitovaných edic jednoho kusu – stejně jako hodinky. Ty pak lze zdobit opály, perletí a na zakázku klidně i diamanty.

 

První náramkový chronograf z Ondřejovy dílny si vysloužil poměrně robustní 45mm pouzdro z lehkého pískovaného titanu, ke kterému je přichycený nádherný milánský tah. Na výrobu „sendvičového“ číselníku byla využita damascenská ocel, ve které jsou luminiscenčním materiálem vyznačeny hlavní indexy hodin a sčítačů chronografu. #21 „Ski & Mountains“ disponuje tradičním a oblíbeným kalibrem ETA Valjoux 7750, který se od ostatních odlišuje materiálem i tvarem rotoru. Ovlivnění severovýchodní Moravou totiž zapříčinilo, že rotující vahadlo z damaškové oceli asociuje pohled na pohoří Beskyd a jeho střed pak horu Tři koruny.

 

Jelikož hodinář ze Slatiny vyrábí čistě na zakázku, nelze tyto hodinky již zakoupit. Cena podobných modelů se však pohybuje nad hranicí 60 000 Kč. Vše samozřejmě vychází z využitých materiálů či zasazených polodrahokamů či drahokamů. Více informací o Ondřejovi Berkusovi a fotografie jeho dalších skvostů lze objevit na jeho webu (www.papi-knives.com) či na stránkách fotografického ateliéru (www.photowatches.eu).  

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.