Sociální sítě
Nahoru

Kounický dvůr v srdci Moravy prosazuje tradiční chutě a rustikální foodstyling

Kounický dvůr se nachází v srdci historického centra krásného města Dolní Kounice, města plného památek, kulturních akcí a dobrého vína, jen kousek od Brna. Už od středověku zde v hostinci napůl cesty mezi Vídní a Prahou se přepřahaly koně a kráčela tu historie v kontextu dějin Moravy a střední Evropy. Dnes je již přepřahání koní opravdu přežitou historií, nicméně toto místo stojí rozhodně za návštěvu.

Dům, ve kterém se Kounický dvůr nachází, pochází ze 14. století. Tento objekt v srdci historického centra Dolních Kounic, města plného památek, kulturních akcí a dobrého vína se pyšní bohatou historií. Už ve středověku šlo o hostinec napůl cesty mezi Vídní a Prahou, kde se přepřahaly koně a kudy kráčela historie v kontextu s rolí Dolních Kounic v dějinách Moravy a střední Evropy.

Dnes je již přepřahání koní opravdu přežitou historií, nicméně toto městečko zůstává na Brněnsku obcí s největším počtem kulturních památek, a to především klášter Rosa Coeli z roku 1181, které stojí za to navštívit.

Rukopis kuchyně je zaměřený na moderní, ale i tradiční českou kuchyni. Zejména na poctivost, jednoduchost a sezónnost. Hlavním prvkem je chuť, výrazné omáčky a plný talíř. Zkrátka poctivá jídla, která skvěle doplní vína tohoto regionu. S radostí podporují místní zelináře, farmáře, statkáře a vinaře. Dolní Kounice jsou vyhlášenou vinařskou oblastí, která se vyznačuje specifickými mikroklimatickými podmínkami. Mimochodem, v Kounickém dvoře vytvořili unikátní vinnou kartu odrážející jejich region. Mezi vinaři jsou například Oulehla nebo Rathouzský.

V letních měsících je středobodem dění venkovní zastřešená zahrádka, jejíž dominantou je starobylý platan, pod jehož větvemi se událo nespočet příběhů. Tento platan je symbolem místa a nachází se i v logu Kounického dvora.

Významnou roli zde hraje i vinný sklípek, originální sklepení ze 16. století. Pořádají v něm degustace, firemní večírky nebo nabízí uskladnění vín, tzv. wine depot. Vína se ukládají do uzamykatelných privátních boxů. Stálá teplota a optimální vlhkost zaručují optimální podmínky pro archivace vašich vín. Uložená vína jsou skladována za ideálních podmínek pro správnou archivaci a zrání, což zahrnuje stabilní teplotu (12°C), optimální vlhkost 75% – 85%, temnotu a klid.

Za Kounickým dvorem stojí Jirka Lešikar a Lumír Sendrei, dva parťáci, kteří toho mají už spoustu za sebou. Společně řadu let provozovali úspěšnou brněnskou restauraci Signature u sjezdu D1.

Jirka sedm let působil v Soho, dále na pozici generálního manažera v Zdeněk’s Oyster bar, v roce 2016 si splnil sen a otevřel Signature, v roce 2019 převzal (také s Lumírem) do pronájmu prostor Sklep na Vyhlídce a vytvořil v něm jedinečné svatební místo a místo pro eventy.

Lumír má také bohatou gastro historii – kariéru odstartoval ve Francouzské restaruaci v Obecním domě, poté působil jako head someliér, obsluhoval řadu známých osobností, jako například americký prezident George Bush s první dámou, polský prezident Kaczynski s rvní dámou, italský prezident Giorgio Napolitano s první dámou, španělská princezna Letizia Ortiz Rocasolano, nigerijský král Oba Okunade Sijuwade a v neposlední řadě také prezidenti České republiky.

Více z rubriky Restaurace

  • La Veranda představuje nové chutě

    La Veranda je jiná než ostatní fine diningové restaurace v Praze. Zde se již přes dvacet let podávají excelentní pokrmy, které...

    Marek Zelený17.4.2024
  • Snídaně s lanýžem

    Příběh se začal odehrávat v restauraci Deer již před několika lety. Před třemi roky přišel šéfkuchař Lubomír Dolejš a jeho prvním...

    Marek Zelený10.4.2024
  • Království chřestu v Hliněné baště

    Král zeleniny dává najevo převahu svým vzhledem modelky – vysoký a štíhlý stonek zdobí rozverná špička. Oč méně má kalorií, o...

    Jan Pešek7.4.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Nová španělská restaurace CASA 71

    Nová španělská restaurace Casa 71 se nachází jen pár kroků od malebného Náměstí Míru a pražské křižovatky I.P. Pavlova. Dříve se...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Oslava jara na Hliněné baště

    Příroda se po zimě probouzí a pozvolna vydává své poklady – medvědí česnek, jedlé divoké byliny, cukrový hrášek, karotku, chřest, kůzlata,...

    Marek Zelený8.3.2024
  • Avantgardní restaurace ZEM součástí Restaurant Week 2024

    Restaurace ZEM se letos stává součástí vyhlášeného gastronomického festivalu Restaurant Week 2024. Tento mezinárodně uznávaný festival, který se datuje od roku...

    Marek Zelený7.3.2024
  • Česnek z lesa

    Do diáře si zapište přelom března a dubna. Záleží na počasí, ale jedno je jisté, přibližně v tomto období přichází čas...

    Marek Zelený7.3.2024
  • Šéfkuchař David Rejhon zazářil mezi světovou špičkou

    Restaurace The Artisan pražského hotelu Marriott s potěším oznamuje, že její šéfkuchař David Rejhon obdržel prestižní ocenění „Chef of the Year“...

    Marek Zelený5.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.