Sociální sítě
Nahoru

Planteray je symbolem nové rumové éry Alexandre Gabriel v Čechách představil rumovou novinku

Rum u nás patří k nejžádanějším druhům destilátů a v posledních letech se stal doslova fenoménem. Česká rumová komunita je jedna z nejsofistikovanějších na světě. A to do té míry, že u nás hovoříme o nové rumové éře. Jejím zosobněním je značka Planteray, jejíž zakladatel, master blender a vizionář světa rumu Alexandre Gabriel opět osobně navštívil Českou republiku a představil zde novinku Planteray PXXO.

Vnímání rumu u nás bylo dlouhá léta pokřiveno omezenou nabídkou, kdy existovala víceméně jen jediná dostupná varianta, jenž má navíc s opravdovým rumem pramálo společného. Se vstupem nových značek na český trh se tento stav začal pomalu měnit. Spotřebitelé začali objevovat a poznávat nové chutě i míchané drinky, které do té doby znali jen ze zahraničních filmů. Další milník představoval příchod prémiových značek, jejichž produkty často definuje vazba na konkrétní lokalitu a způsob výroby. Spotřebitelé se začali více zajímat o chuť, kvalitu a původ rumů.

Česká rumová komunita patří k nejsilnějším a nejvzdělanějším na světě. Na rum už nenahlíží jako na prostý alkohol, ale spojuje si ho se specifickými zážitky a hlubokými emocemi. A přesně to je důvodem obliby rumů Planteray, které se díky inovátorskému přístupu Alexandre Gabriela stávají symbolem nové rumové éry nejen u nás.

„Mám rád autentické produkty, které maximálně vyjadřují osobitost země, kde vznikly. Ta rozmanitost mě fascinuje. Rumy jsou pro mě dokonalým ztělesněním historie a zážitků. Krása rumů je totiž v tom, že těží z dědictví, které je stále živé,“ vysvětluje Alexandre Gabriel. K výrobě svých rumů přistupuje s úctou k tradici, zároveň se však nebojí experimentovat a využívat moderní a inovativní postupy, aby lidem nabídl, jak sám říká, to nejlepší.

„Přístup značky Planteray a způsob výroby jejích produktů je naprosto unikátní a neotřelý. Velmi moderní pojetí v kombinaci s absolutní úctou k tradici a historii společně s respektem k místním komunitám a oblastem původu v podstatě definuje zcela novou rumovou éru, která má rozhodně co nabídnout,“ říká Jiří Rabel, spolumajitel společnosti Ultra Premium Brands.

Rum světového měřítka

Rumy Planteray jsou zhmotněním kombinace unikátního terroir a výjimečných výrobních postupů v čele s neobvyklou technikou dvojitého staření, která je právě pro Alexandre Gabriela typická. Široké portfolio značky zahrnuje rumy extra jemné a elegantní, ale i takové, které jsou plné, robustní a výrazné, vyhledávané největšími rumovými fanoušky. Pod značkou Planteray najdeme rozmanitou paletu chutí k různým příležitostem, pro samostatné popíjení i pro míchání drinků.

Oblibu značky Planteray navíc potvrzuje i umístění v žebříčku nejprestižnějšího oborového magazínu Drinks International (Drinks International Brands Report 2024), který je postaven na hodnocení profesionálů ze 100 nejlepších barů na světě. Plantation (nyní Planteray) byl označen za nejvíce trendy značku rumu, figuruje v trojici nejprodávanějších rumů a obhájil i místo v žebříčku TOP 10 Volby barmanů napříč kategoriemi.

Představená novinka Planteray PXXO 20th Anniversary jde však ještě o krok dál. Vychází z vlajkové lodi Planteray XO 20th Anniversary a prochází navíc třetí fází staření.

Planteray PXXO 20th Anniversary

Tato speciální edice prochází prvním procesem zrání v sudech z amerického bílého dubu ve Stade’s West Indies Rum Distillery na Barbadosu. Poté se vydává na cestu do Francie, kde zraje v chladnějším klimatu v sudech po koňaku Ferrand. Proces zrání pak zakončuje v sudech po sladkém sherry odrůdy Pedro Ximénez z Andalusie, což jeho chuti dodává výrazné tóny sušených peckovin a švestek, jež skvěle doplňují stávající chuťové vrstvy. Výsledkem je znamenitý rum ideální k pomalému popíjení a vychutnávání.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz