Sociální sítě
Nahoru

Sesto Elemento přece jen jde do prodeje!

Přece jen bude raritou, která vyjede na automobilový trh. Produkce modelu Sesto Elemento (chcete-li, Šestý element) se uskuteční. Právě připravovaný magazín TOP CARS, který vychází 29. ledna, přinese úchvatné fotky produkční verze, jež stojí kolem 60 milionů Kč a bere dech. Už nyní ale Auto Salon Singen, oficiální dealerství Lamborghini, nabízí koncept tohoto supersportu, který byl vystaven na pařížském autosalonu. Cena je 2,63 milionu USD (50 500 000 Kč).

Sesto Element neodkazuje svým názvem na žádný film, znamená šestý prvek chemické tabulky, a to je uhlík. Právě z uhlíkových vláken má vyrobený rám, dveře, střechu, přední kapotu, oba nárazníky, nápravy a prakticky celý interiér včetně sedadel či palubní desky. Nejde ale o ledajaký uhlík.

Na vývoji nové úrovně se totiž podílel Boeing, který ostatně představil první „karbonové” letadlo. Nový materiál se jmenuje „zpevněný karbon”. Jeho výroba je jednodušší než v případě dosavadního využití uhlíkových vláken, nevyžaduje zdlouhavý proces za nezbytné přítomnosti vysokých teplot.

Sesto Elemento je křížencem Gallarda a Reventonu, extrémně lehký sporťák váží pouhých 999 kilogramů, má tedy méně než tunu. Pohání jej motor Gallarda Superleggera, který z deseti válců a pěti litrů vymáčkne až 570 koní výkonu. To mu dává poměr výkonu a hmotnosti odpovídající motocyklu, nebo Bugatti Veyron. Pro srovnání – dnešní Ferrari 458 Italia má jen 370 koní na tunu, a to je v tomto ohledu jedním z nejuznávanějších sportovních modelů vůbec. Magazín TOP CARS však odhalí i kouzla spojená s aerodynamikou vozu – tak zajímavé a poučné počtení nepamatujeme! Nezapomeňte, TOP CARS vychází 29. ledna!

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.