Sociální sítě
Nahoru

Paul Allen prodává svou jachtu

Malta, metropole Valetta, přístav Marsamxetto. Na náplavce stojí, chvílemi sedí, sedm mužů. Procesí řídí Paul Allen, výkonný viceprezident Microsoftu. Výklad se dotýká jachty, před kterou se nacházejí. Megajachty. Tatoosh měří 92,42 metru. Nyní je na prodej. Fraser Yachts, kancelář se sídlem ve floridském Fort Lauderdale, za ni požaduje 160 665 483 USD (více než 3 miliardy Kč). „Platím nováčkovskou daň. Tuhle jachtu jsem si pořídil v roce 2001, ale nahodile. Neměl jsem představu o svých okamžitých, natož budoucích potřebách. Za dva roky jsem si poopravil obraz a koupil jachtu Octopus. Nyní mám dvě, táhl jsem souběžný provoz, ale již je v tom více radosti než starosti. Proto starší ročník prodávám,“ vysvětluje Allen, který si od roku 2003 užíval dvojnásobného postavení v žebříčku 30 největších jachet světa. Octopus s 213 m délky dokonce svého času vedla (nyní 9. místo), Tatoosh patří 26. příčka.

Na bělostné jachtě Tatoosh nechybí helipad, motorový člun a kajuty pro 20 pasažérů a 30 členů posádky. Skelet navrhla německá dílna Kusch Yachts, interiér londýnský ateliér Terence Disdale Design. Stavby se ujala německá loděnice HDW Nobiskrug, technologie však měl na bedrech, kdo jiný, Microsoft. Majitel se sice může pyšnit velkorysým unikátem, počítejte však s horší ovladatelností na moři a nezbytností důsledně plánovat a ohlašovat trasu. V přístavech je nutné rezervovat si kotevní místo, k vplutí i vyplutí obvykle potřebujete lodivoda. Problémy mohou způsobit romantické plavby podél mělkých pobřeží zejména v Itálii. Tam je často nutné kotvit dále od pevniny a najímat si menší loďku ke zbytkové přepravě pasažérů na souš.

Více z rubriky Jachty

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.