Sociální sítě
Nahoru

Soukromé lety do vesmíru jsou znovu o něco blíž

Pořád ještě nemáte zarezervovanou letenku na první komerční lety do vesmíru? Pak byste si měli pospíšit. Plány společnosti Virgin Atlantic totiž nabývají stále konkrétnějších rysů.

V kalifornské Mojavské poušti už byla slavnostně otevřena továrna na výrobu soukromých kosmických lodí. Nese jméno Spaceship Co. a je majetkem americké firmy Scaled Composites a společnosti Virgin Galactic, patřící britskému miliardáři Richardu Bransonovi. V poušti vyrostly obří hangáry za osm milionů dolarů, pracovat v nich bude kolem dvou stovek lidí. „Budou se starat o to, aby cesty do vesmíru byly bezpečné, spolehlivé a dostupné,“ řekl při otevření  továrny Branson. „Dnešní den je mezníkem na cestě pro otevření vesmíru pro všechny,“ dodal.

Kromě továrny, která se soustředí na finální monáže jednotlivých komponent a na testy všech přístrojů, finišuje i stavba hlavní části vesmírného letiště. Na zhruba sedmi čtverečných kilometrech pouště poblíž Las Cruse v Novém Mexiku je už připravena tříkilometrová přistávací dráha, odstavné plochy a futuristická budova hlavního terminálu s operačním centrem a přístupovým tunelem pro budoucí vesmírné turisty. A zahájeny už byly práce na další fázi, během níž mimo jiné vznikne prostor pro vertikální starty a návštěvnická centra.

Pro lety bude využívána nosná loď WhiteKnightTwo, která za pomoci raketových motorů vynese samotnou vesmírnou loď SpaceShipTwo do výšky zhruba patnácti kilometrů a tam se odpojí. SpaceShipTwo pak i s cestujícími vystoupá do 110 kilometrů, tedy za hranici vesmírného prostoru. Tam si budou turisté několik minut užívat nejen stav beztíže, ale i úžasných pohledů na rodnou planetu. Celý let zabere přibližně tři a půl hodiny, letenka přijde v přepočtu na asi 3,5 milionu korun. A zájem je velký, prodáno či zarezervováno už jich je přes čtyři stovky. Sám Branson tvrdí, že první lety by mohly odstartovat ke konci roku 2012

Více z rubriky Adrenalin

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.